Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Ātrāk, vairāk, vienkāršāk

Golfs kā globāla parādība intersē dažādu futūristisku pētījumu autorus, kuri mēģina saskatīt universālas attīstības tendences. HSBC bankas pētījumā prognozē, ka golfs līdz 2020.gadam pasaulē kļūs fiziski vienkāršāk pieejams ar lielāku laukumu skaitu un vienlaicīgi mazāk bedrītēm, bet golfa pasaules smaguma centrs arvien vairāk virzīsies uz Āzijas pusi.

Arvien populārāks kļūs sešu un deviņu bedrīšu formāts, paredz pētījuma autori. Piemēram, Francijas pieteikumā, pretendējot uz tiesībām uzņemt 2018.gada Ryder kausa izcīņu, bija solījums izveidot pilsētās 100 golfa laukumu, kuros būs sešas līdz deviņas bedrītes. Līdz ar to arī 10 gados teju divkāršot Francijas golferu skaitu un 400 līdz 700 tūkstošiem.

Mazāks laukumu izmērs ļaus vienkāršāk atrast to izbūvei nepieciešamo vietu un padarīs golfu fiziski vienkāršāk pieejamu, it īpaši lielpilsētās, kur līdz golfa laukumiem ceļā jāpavada vairākas stundas. Golfam paredz arī kļūšanu par arvien ģimeniskāku nodarbi, spēlējošo sieviešu skaita pieaugumu un līdz ar to arī sporta veida tēla atkāpšanos no atbilstības klasiskai vīriešu nodarbei.

Ja pašlaik par nozīmīgu spēku Āzijas golfs ir kļuvis augstākā līmeņa dāmu profesionāļu konkurencē, pakāpeniski tas arvien krasāk izpaudīsies arī vīriešu spēlē, uzskata attīstības vīzijas autori. Profesionāļu Eiropas tūrēs arvien pieaugs Āzijas un Tuvo Austrumu turnīru skaits, kas līdz ar to iesaistīs vairāk vietējo sponsoru un vietējo spēlētāju.

Jau pašlaik televīzijas skatītāju interese par golfu Ķīnā absolūtos skaitļos ar 40 miljoniem pieaugušo ir lielāka nekā ASV un Apvienotajā Karalistē kopā. Turklāt, ņemot vērā procentuālo attiecību pret iedzīvotāju kopskaitu, izaugsmes iespējas Ķīnā un Indijā arvien ir milzīgas.

Tādēļ neizbrīna prognozes, ka jaunais 'Tiger Woods', jeb televīzijas un reklāmdevēju visiekārotākais golferis, 2020.gadā būs jauns aziāts. Ja tas piepildīsies, būs mainījies golfa tēls, kas pašlaik lielākoties ir saistīts ar tā dēvētajām labklājības valstīm.

Pēc neoficiālām aplēsēm, pasaulē golfu spēlē 80 miljoni cilvēku apmēram 40 tūkstošos laukumu, kuru intereses arīdzan ir svarīgas spēles attīstībai. Iespējams, tādēļ pētījumā tiek prognozētas izmaiņas golfa noteikumos, kas izmainīs noteiktus inventāra parametrus, lai novērstu arvien tālākas sitiena distances radītu nepieciešamību pēc arvien garākiem laukumiem un līdz ar to lielākām izmaksām.

Citu prognožu vidū ir pieņēmums, ka augstākā līmeņa profesionālajā golfā neizbēgami parādīsies īsāka formāta sacensības līdzīgi kā kriketā un regbijā, lai radītu lielāku dinamiku televīzijā. Savukārt problēma, ka golfa laukumu uzturēšanai nepieciešamie ūdens resursi dažviet var kļūt par attīstībā nepārvaramu šķērsli, cerams, Latvijā vismaz pārskatāmā nākotnē nebūs aktuāla.

Pēdējās izmaiņas , 26.02.2015.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē