Arhīvs
24. Aprîlis, 2024. Visvaldis, Visvaris, Ritvaldis, Nameda
Pāru kaujas
rezultâti

No 719. uz 524.pozīciju

Austrālijas dāmu "Masters" dalītā 12.vieta Laurai Jansonei ļāva par gandrīz par pārsimt vietām pakāpties pasaules rangā, kur Latvijas pirmā profesionāle šonedēļ ieņem 524. pozīciju un būtiski uzlaboja izredzes konkurencē par dalību Riodežaneiro olimpiskajā turnīrā. Teorijai vairāk pietuvojoties praktiskiem scenārijiem, arī ir vērts veltīt lielāku vērību kvalifikācijas nolikumam.

Paraugoties uz olimpiskās kvalifikācijas reglamentu, galvenās lietas puslīdz šķiet skaidras - 59 dalībnieces plus viena Brazīlijas golfere kā mājiniece. Un te jau ir pirmā atkāpe, jo vāciete Miriam Nagl atcerējās, ka ir dzimusi Brazīlijā, un tagad praktiski droši varēs spēlēt Rio, jo ir vienīgā brazīliete rangā, ieņemot 593.vietu.

Tātad citām spēlētājām pēc vietas rangā paliek 59 vakances, nevis 60, kā varētu domāt. Teorētiski gan arī šis skaitlis varētu būt mazāks, jo katram kontinentam jābūt pārstāvētam vismaz ar vienu spēlētāju, taču praksē tas diez vai ko mainīs, jo golfs ir gana plaši pasaulē pārstāvēts.

Nacionālo kvotu sadalījums ir pieminēts jau iepriekš - vispirms līdz četrām katras valsts spēlētājām no ranga TOP 15, bet atlikušās vakances aizpildīs rindas kārtībā. Pārējās ceļazīmes sadalīs ar nosacījumu, ka pretendentu rindā ir valstis, kam vēl nav nodrošinātas divas vietas starta sarakstā.

Svarīgi, ka rangā iekrātie punkti nav uz diviem gadiem akmenī iekalti. Katrā turnīrā nopelnītie punkti nemainās tikai pirmās 13 nedēļas, bet pēc tam 91 nedēļu pēc kārtas ik nedēļu zaudē 1,1% vērtības līdz nonāk līdz nullei.

Ļoti būtisks rādītājs ir laika periods kvalifikācijas punktu gūšanai, kas olimpiskās atlases aspektā liek ar zināmu nosacītības noti izvērtēt pašlaik pasaules jeb "Rolex" rangā redzamo ainu. Pasaules rangā uzskaita tekošos divos gados iekrātus punktus, tātad pašlaik pasaules reitingā ir iekļauti arī padiluši punkti, kas gūti 2013.gada februārī. Taču olimpiskajā kvalifikācijā ir spēkā tikai tie pasaules rangā gūtie punkti, kas nopelnīti no 2014.gada 14.jūlija līdz 2016.gada 11.jūlijam.

Noteiktais laika limits nav pateicīgākais Kristai Puisītei, kura pasaules rangā iekļuva 2014.gada maija beigās ar TOP5 vietu "Symetra" tūres posmā, līdz ar to šie punkti olimpiskajā kvalifikācijā pienesumu nedos. Taču nule kā Lauras veiktais kāpums rangā apliecina, ka tikšanai uz Rio ir vajadzīgi vairāki veiksmīgi turnīri, taču nebūt ne astronomiski panākumi. Turklāt punktus vēl var krāt pusotru gadu, un līdzšinējā pieredze rāda, ka Latvijas profesionālēm katra nākamā sezona ir veiksmīgāka.

Starptautiskā Golfa federācija (IGF) olimpisko kvalifikācijas rangu publicē katru nedēļu, taču tikai TOP 60 un bez spēlētājiem norādītiem punktiem. Savukārt neoficiālā olimpiskā ranga rīku informācijas pamatā ir pasaules jeb "Rolex" ranga dati, kas šobrīd visai nosacīti var tikt attiecīnāti uz olimpisko kvalifkāciju, jo, kā jau teikts, pasaules rangā pašlaik ir divu gadu laikā spēlētāju sapelnītie punkti, bet olimpiskajā reitingā ir spēkā tikai punkti, kas gūti kopš pērnā gada 14.jūlija. Olimpiskās kvalifikācijas un pasaules rangu dati arvien tuvosies, bet identiski kļūs tikai 2016.gada 11.jūlijā, kad pēc reitinga nosauks olimpiskās dalībnieces.

Šonedēļ pasaules rangā Krista ir 801.vietā, savukārt diezgan primitīvas aplēses rāda, ka diezgan drošai tikšanai uz Rio nākamgad jūlijā pasaules rangā jābūt tuvāk piektā simta augšdaļai. Un tas nav neiespējams mērķis ne Laurai, ne Kristai.

IGF olimpiskās kvalifikācijas NOSACĪJUMI

Pēdējās izmaiņas , 17.02.2015.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē