Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Broders un Švanka - čempioni

Ar nebijušu intrigu un pozitīvām emocijām svētdien noslēdzās "Latvian Open", kur pirmo reizi kopš 2007.gada mājinieki bija labākie gan kungu, gan dāmu konkurencē. Kārlis Broders triumfēja dramatiskā pārspēlē, bet Annai Diānai Švankai pieredze un ticība saviem spēkiem palīdzēja izcīnīt pirmo vietu dāmu ieskaitē.

Pēc trīs dienu trim raundiem Broderam un izraēlietim Asaf Cohen bija pa +1 virs PAR, un uzvarētāja noteikšanā pārspēlēja 17. un 18. bedrīti. Ja pirmajā pārspēles bedrītē abiem pretendentiem bija PAR, tad uz 18. bedrītes grīna Broders ar lielisku vairākmetrīgu bērdiju pielika uzvaras punktu.

Rezultātu blīvums turnīra tabulas augšdaļā kungiem bija nacionālā amatieru "Open" cienīgs. Trešo vietu ar +4 virs PAR dalīja Latvijas amatieru čempions Roberts Eihmanis un austrietis Markus Maukner, kurš uzvarēja pirms gada. Pārējiem Latvijas golferiem TOP 10 iekļūt neizdevās.

Savukārt dāmu konkurencē Švanka pēdējā raundā nospēlēja ar +1 virs PAR un summā bija labākā ar +9. Turklāt pēdējā kārtā uzvarētāja divus bugijus sakrāja pēdējās četrās bedrītēs, kad cīņas spraigākā daļa jau bija aiz muguras. Otro vietu ar +15 ieņēma Krievijas golfere Ksenija Jerjomina, bet Laila Forstmane ar +16 noslēdza laureātu trijnieku.

Forstmanei pēdējā raundā (84) krājās bugiji un neizdevās noturēties pirmajās divās dienās nodrošinātajās līderes pozīcijās, taču 15 gadu vecumā nenoliedzami ir vēl jo grūtāk cīnīties pret vecākām un pieredzējušākām konkurentēm. Divas dienas noturoties vadībā un trešajā kārtā pretendējot uz uzvaru, Forstmane iekrāja sacensību pieredzi, ko nevar iegūt ne treniņos, ne cīnoties par pieticīgākām vietām citos turnīros.

Vareni cīnījās arī Linda Dobele, kura ieņēma 4.vietu ar +18 virs PAR, tomēr nespēja aizbraukt no Latvijas, nepiedaloties nevienās sacensībās. Dobele drīz dosies uz ASV augstskolas komandu, taču viņas savainotais plecs vēl ne tuvu nav sadzijis, un astoņnieks pēdējās bedrītes izspēlē šoreiz bija apliecinājums tam, ka pretsāpju zāļu iespējām ir savas robežas. Cerams, par Dobeli dzirdēsim labas ziņas sezonas turpinājumā.

Taču šoreiz galvenā intriga bija Brodera un Cohen cīņā, kas neaprobežojās ar 54 bedrīšu izspēli. Pēc pēdējā raunda 10. bedrītes Broders bija labākā pozīcijā, jo pēc izraēlieša divkārša bugija ieguva divu sitienu pārsvaru, taču tas noslīka 13.bedrītes dīķī. Vēlāk čempions atzina, ka tas bija vienkārši slikts sitiens sarežģītā pretvēja bedrītē ar karogu grīna malā, taču tā gadās, ja spēli ietekmē pamatīga spriedze, un galvai jātiek galā ar trīskāršu slodzi. Turklāt divkāršais bugijs Broderam vēl bija jāizcīna ar ne to vieglāko ripinājumu, kas ļāva panākt neizšķirtu turnīra summā.

Viena sitiena pārsvaru Broders ieguva ar bērdiju 16.bedrītē, taču nākamajā bedrītē Cohen revanšējās ar to pašu. Tajā brīdī Broders sadzirdējis kādu iekšēju balsi sakām, ka tik drīz cīņa vis nebeigsies. Priekšnojautas nepievīla, lai gan trešā raunda izskaņā Broderam bija jāpacīnās, lai dabūtu PAR, bet Cohen iekodās putera kātā pēc nerealizētas bērdija iespējas.

Pārspēles pirmā (17.) bedrīte pārsteigumus nesagādāja, un abi pretendenti to noPARoja. Arī nākamajā pārspēles bedrītē abi golferi ar otro sitienu bija uz grīna puslīdz vienādās pozīcijās. Cohen divi puti viņam nozīmēja PAR, savukārt Broders vēl pirms ripinājuma sajutis, ka spēle uz šī grīna arī beigsies. Čempions vēlāk atzina, ka šādas sajūtas piemeklē reti, taču šoreiz tās nepievīla. Bumbiņai pietika spēka, un tās kritiens bedrītē izraisīja, iespējams, skaļākās ovācijas "Ozo" laukuma vēsturē.

"Latvian Open" Broders uzvarēja otro reizi karjerā un atzina, ka sajūtas ir līdzīgas kā 2007.gadā. Starp citu, kopš tā laika ne reizi "Latvian Open" mājinieki nebija uzvarējuši vienlaicīgi kungu un dāmu konkurencē. Pašlaik Broders ir klasiska amatiera statusā kā students un algots datorzinātņu darbinieks, taču lielo turnīru golfam viņš negrasās māt ardievas, lai gan pirms "Latvian Open" ņēma nedēļu ilgas brīvdienas, lai pienācīgāk sagatavotos. Arī turnīrā uzvarētājam labākā spēle bija pēdējā dienā, turklāt daudz spēlētais laukums jau bija gluži kā zemapziņā iespēlēts, un arī tas palīdzēja. Atsevišķu pateicību uzvarētājs veltīja savam kedijam Gatim Liniņam, kura padoms palīdzēja atšifrēt ne viena vien grīna viltības.

Par savu spēli Broders pašlaik ir pārliecinātāks nekā pirms septiņiem gadiem, lai gan handikapā tas neatspoguļojas. Iespējams, septembrī "Latvian Open" čempions startēs analoģiskā turnīrā Igaunijā.

Arī Švanka atzina, ka pēdējā raundā sajuta pārliecību par savu spēli, un tas palīdzēja pamazām atgūt pirmajās divās dienās zaudēto. Uzvaru "Latvian Open" Švanka nosauca par līdzšinējā karjerā lielāko panākumu, jo iepriekš pirmās vietas tika gūtas sacensībās ar ne tik augsta līmeņa konkurentēm. Līdzšinējais sacensību kalendārs Švankai bijis ļoti piesātināts, taču šādā spraigā gaisotnē viņa jūtas komfortabli. Savukārt pieticīgākus rezultātus pirmajās divās kārtās uzvarētāja izskaidroja ar pārliecības trūkumu pēc nepārvarētiem katiem iepriekšējās sacensībās, kur spēle nebūt nebija slikta, lai gan rezultāts iekrājās paliels.

Ne mazāk būtiski, ka vienprātīgu atzinību izpelnījās turnīra organizatoriskais līmenis. Reputāciju veicina gan pasākuma vizuālais tēls, gan vēl jo vairāk dalībnieku neviltoti pozitīvās atsauksmes, jo bija padomāts gan par lielām, gan mazām lietām, kas tik un tā ir ļoti nozīmīgas. Sagaidāms, ka jau nākamvasar tas sāks pamazām atspoguļoties arvien kuplākā un reprezentatīvākā dalībnieku sastāvā.

Pēdējās izmaiņas , 18.08.2014.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē