Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Baltijas kausa gaidās

Jebkuras sporta trofejas prestiža pamats ir dalībnieku attieksme un vēsturiskās saknes. Baltijas kausa izcīņa maija beigās notiks tikai trešo reizi, taču spēlētāju atsaucība un ieinteresētība apliecina, ka turnīra nākotnei ir nopietns pamats. Latvijas kapteinim Ivaram Gruntem pirms turnīra ir patīkamas rūpes, jo cienīgu kandidātu ir vairāk nekā vietu komandā.

Baltijas kausa prestižs ir nostiprinājies, un šogad spēlētāji nav īpaši jāmeklē, jo visi ir gatavi doties laukumā un cīnīties par reģiona vērtīgāko golfa trofeju, pastāstīja Grunte. Ne velti Baltijas kausa izcīņas sarīkošanā ir ieinteresēta arī R&A, kas nepārprotami saskata labu iespēju ar Baltijas kausu stiprināt reģionā golfa prestižu kopumā.

Latvijas komandas sastāvu oficiāli plānots nosaukt nākamās nedēļas sākumā, kad kandidāti "Re & Re Open" un Lietuvas atklātajā čempionātā būs apliecinājuši savu šībrīža formu. Cīņas par Baltijas kausu "Ozo Golf Club" laukumā notiks 25. un 26.maijā.

Daļa komandas jau ir zināma, jo dažās spēlētāju kategorijās ierobežotās konkurences dēļ izvēle ir teju pašsaprotama. Linda Dobele un Indra Eniņa pārstāvēs Latviju sieviešu konkurencē, juniorēm sastāvā iekļautas Anna Diāna Švanka un Alise Burkāne, bet junioriem viena pozīcija līdzās Robertam Bišam vēl ir vakanta.

Kungiem komandā būs seši golferi, un Grunte neslēpj astoņas kandidatūras - Harijs Bariss, Kārlis Broders, Roberts Eihmanis, Mikus Gavars, Nikolajs Keņins, Kristaps Krištopans, Vilis Krištopans, Aleksandrs Pāvulāns. "Spēlēs stiprākie un stabilākie," uzsvēra kapteinis.

Grunte īpaši akcentēja stabilitātes nozīmi, sakot, ka labāk sastāvā iekļaut spēlētāju, kas trīs dienas var nospēlēt 80-80-80, nevis 70-70-100. Arī par spēlētāju psiholoģisko saderību, nosakot komandas spēļu pārus tiks piedomāts.

Vēl pēdējais slīpējums komandas plānos tiks veikts pēc detalizētas nolikuma izpētes, tostarp, kad būs zināmi kediju dalības noteikumi. Būtisks faktors ir turnīra match-play formāts, kas prasa nepārtrauktu līdzdomāšanu, lai nenošautu greizi ar aplamu taktiku vai pārsteidzīgu lēmumu. Latvijas kapteinis ir vairāk nekā pārliecināts, ka laukumā nav jābūt treneriem un spēlētāju vecākiem, jo golferim pašam jāspēj pieņemt lēmumus un jāspēlē sava spēle.

Turnīra norisi "Ozo Golf Club" Grunte uzskata par priekšrocību, jo visiem Latvijas spēlētājiem laukums ir labi zināms, un tādēļ varētu būt mazāk nepārdomātu lēmumu. Lai gan pamatīgu pētniecības darbu būs veikuši arī igauņi, tik lielas spēļu prakses "Ozo" laukumā viņiem nav. Par igauņu sastāvu pagaidām nekas nav zināms, taču sagaidāms, ka tas būs gana spēcīgs, jo vidējais līmenis ziemeļu kaimiņiem tomēr ir mazliet augstāks. Īpašus pārsteigumus Grunte negaida no Lietuvas,- lai gan kaimiņiem dienvidos ir vairāki labi spēlētāji, vienmērīgi spēcīgam sastāvam ar to varētu nepietikt.

Grunte ir apmierināts, ka šogad varēs pilnībā pievērsties kapteiņa funkciju veikšanai, jo pašam laukumā nebūs jādodas. Daudz kas turnīrā būs atkarīgs no izlozes, kas lielā mērā ir akla un neprognozējama. Grunte atzina, ka var mēģināt variēt ar piesakāmajiem pāriem, lai uztrāpītu īstajiem pretiniekiem, tomēr nejaušības faktoram tik un tā būs prāva loma.

Baltijas kausa izcīņas pirmajā gadā Latvija ne ar spēcīgāko sastāvu kļuva par uzvarētāju, bet pērn, kad komanda arī nebija optimālajā virknējumā, Sāremā izdevās godam pacīnīties ar mājiniekiem igauņiem. Kauss gan palika Igaunijā, taču šogad būs laba iespēja revanšam.

Atšķirībā no hokeja vadoņiem Latvijas Golfa federācija (LGF) nav izvirzījusi komandai kādu noteiktu uzdevumu, taču skaidrs, ka pirmajiem Baltijas kausa ieguvējiem, spēlējot savās mājās, nevar būt pieticīgi mērķi. Jāizdara viss iespējamais lai uzvarētu, un turnīra beigās būs redzams, vai ar to pietiks trofejas paturēšanai pašu mājās.

Sagaidāms, ka turnīra pirmajā dienā vispirms katras valsts seši dueti spēlēs fourball, pēcpusdienā - foursome. Savukārt otrajā dienā būs individuālas match-play cīņas.

Pēdējās izmaiņas , 15.05.2013.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē