Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Somijas pieredze

Pirms dažiem gadu desmitiem golfs Somijā bija visai margināls sporta veids ar pieticīgu spēlētāju skaitu un vēl jo necilākiem panākumiem. Taču pēdējos 30 gados spēlētāju skaits valstī palielinājies 15 reižu, kas rosina ieklausīties Eiropas Golfa asociācijas (EGA) prezidenta Antti Peltoniemi ieteikumos golfa popularitātes veicināšanai.

Peltoniemi viesojās R&A rīkotajā "Working for Golf" Austrumeiropas valstu seminārā, kur rosināja pārņemt noderīgu Somijas pieredzi. Lai cik būtu atšķirīgi apstākļi Igaunijai pretējā krastā, Somijas šībrīža 145 000 golferu ir nopietns apliecinājums iespējai tur lūkot pēc noderīgas prakses.

Kā divus galvenos 'Somijas ceļa' elementus EGA prezidents nosauca golfu nespēlējošas publikas iedrošināšanu un Zaļās kartes iegūšanas vienkāršošanu. Iespēju vienkārši sākt spēlēt golfu Somijā veicinājusi iespēja viegli tikt spēlēt laukumos, kā arī informācija par to bez kāda elitāra akcenta.

Par svarīgu nosacījumu Peltoniemi nosauca iesācēju, un ne tikai viņu, spēlēšanu laukumā no meistarībai atbilstošām starta vietām. Tas nodrošina gan adekvātu spēles tempu laukumā, gan nesamērīgi nesarežģī spēli nesen par golferiem kļuvušiem spēlētājiem. Somijā popularitāti ir iemantojuši daudzi pasaules profesionālā golfa mērogiem īsi laukumi, taču milzum lielākajai daļai spēlētāju tie nebūt nav par īsu.

Piesardzīgi Peltoniemi vērtēja tā sauktā nomadu golfa kultivēšanu, kad golferi nav saistīti ar kādu klubu, un, maksājot green fee, spēlē, kur vien labpatīkas. Tas ne tikai samazina golfa finansiālo bāzi, bet rada arī sarežģījumus nākotnei, jo neskaidrs un neorganizēts kļūst sporta veida pamats.

Ar savu pieredzi Varšavā iepazīstināja semināru uzņēmušie poļi. Lai gan absolūtos skaitļos Polija golfā nebūt neizskatās peļami, ņemot vērā iedzīvotāju skaita proporcijas, svaru kausos tā nav smagāka par Latviju. Polijas 40 miljoniem iedzīvotāju ir 17 laukumi ar 18 bedrītēm, 10 laukumi ar 9 bedrītēm, pieci pļavu tipa laukumi un 10 atsevišķi treniņlaukumi. Šogad Varšavā spēlētājus gaidīs pirmais municipālais laukums, ar ko poļi saista būtiskas cerības, jo tas būs viens no valstī retajiem, līdz kuram varēs nokļūt ar sabiedrisko transportu.

Polijas pieredze arī rāda, ka privāto laukumu būvētājiem ne vienmēr ir interese censties, lai piesaistītu spēlētājus no malas. Tomēr arvien lielāku atsaucību gūst Polijas Golfa diena, kad laukumi noteiktā pavasara dienā ir atvērti bez maksas un apmāca tos, kam ir interese pamēģināt. Paturot prātā visus saistītos organizatoriskos jautājumus, tas būtu paraugs, ko vērts izmēģināt arī citviet.

Pēdējās izmaiņas , 21.03.2013.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē