Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Pēc sapņa ar pārliecību

Gatavojoties debijai Dāmu Eiropas tūrē (LET), Laura Jansone pašlaik trenējas ASV, taču plašāku ieskatu Latvijas pirmās profesionālās spēlētājas plānos un noskaņās ikviens var gūt, izlasot interviju žurnāla "Sports" klajā nākušajā februāra numurā. Sarunas daļu piedāvā arī golfs.lv.

Jaunā golfa sezona būs īpaša, jo pirmo reizi Latviju pārstāvēs spēlētāja augstākā līmeņa profesionālajā tūrē. Teicami aizvadot vairākās daļās sadalīto kvalifikāciju, Laura Jansone gada beigās Marokā ieguva tiesības spēlēt LET, kas patiesībā aptver visu pasauli ārpus Amerikas. Uz brīdi iegriezusies mājās, Jansone sarunā ar “Sportu” rosina ikvienu izvirzīt sev augstus mērķus, jo sapņi ar neatlaidīgu darbu pārvēršas realitātē. Apņēmīgā un pasaules mēroga konkurencē ticību sev nostiprinājusī 24 gadus vecā rīdziniece saskata karjerā arvien jaunas iespējas.

Vai iekļūšanu LET uzskati par līdz šim lielāko panākumu?

Jā, gan pēc panāktā statusa tūrē, gan spēles, gan rezultāta dēļ. Var teikt,ka visi faktori kopā. LET turnīros ir lielākas naudas balvas nekā LPGA farmtūrē, kur spēlēju iepriekš, tādēļ arī konkurence ir nopietna.

Golferes profesionālo kajeru saista ar iekļūšanu LPGA un LET, bet kvalifikācijā brīvo vietu ik sezonu nav daudz…

Gadā abās lielajās tūrēs kopā iekļūst apmēram 60 spēlētāju, un visas jaunās pretendentes [šosezon apmēram 600 golferes – G.G.] tiekas kvalifikācijā. Kvalifikācijā spēlē arī golferes, kas tūres rangā nav noturējušās pietiekami augstu, un tādēļ nav saglabājušas savas dalības kartes.

Jau iepriekš zināji, ka tieksies iekļūt LET?

Iepriekš nebiju plānojusi spēlēt Eiropas tūres kvalifikācijā, jo mērķis bija LPGA, kur labi nospēlēju pirmo kvalifikāciju, gatavojos otrajam turnīram, bet savainoju muguras muskuli un visi iepriekšējie plāni bija vējā. Pirms otrā turnīra praktiski nebiju trenējusies,dziedēju muguru, lai vispār varētu spēlēt, tādēļ tur nekas labs nesanāca. Plāni līdz ar to mainījās, taču jutos jau labi, lai varētu spēlēt.

Nolēmi pierādīt Eiropā, ka esi spēcīga?

Citādi īsti nebūtu kur šosezon pienācīgā līmenī spēlēt. LPGA farmtūrē statuss nebūtu pietiekams, lai daudz varētu spēlēt, bet LPGA izpalika. Vajadzēja cīnīties par vietu Eiropas tūrē. LPGA farmtūrē drīkstu spēlēt arī kā Eiropas tūres dalībniece, taču īsti nesanāks, jo kalendāri nav parocīgi saskaņošanai.

Marokā Tev divās nedēļās bija deviņas sacensību dienas…

Jutu, ka esmu gan fiziski, gan psiholoģiski gatava, un gāja labi gan priekškvalifikācijā, gan kvalifikācijā. Bija sajūta, ka viss būs labi. Piecas sacensību kārtas nedēļā nekad iepriekš nebiju spēlējusi, taču nekas pārsteidzošs tas nebija, jo arī LPGA farmtūrē ir spēlēts turnīros vairākas nedēļas no vietas, un slodze sanāk līdzīga.

Kādi palika iespaidi par LET?

Bija skaidrs, ka tikai ar ļoti labu spēli varēs nopelnīt tūres karti, un ar muļļāšanos nekas neiznāks. Uzņēma mūs ļoti jauki, viss bija perfekti noorganizēts un katra problēma uzreiz tika risināta. Atbraucu čertras dienas iepriekš un abus laukumus pa divām reizēm izspēlēju treniņraundā, lai saprastu, kā jāspēlē. Laukumi kā tuksnesī bija cietāki, un bumbiņa pēc atsitiena ripo tālāk nekā parasti, līdz ar to sitienu distance bija lielāka nekā ierasts.

Beigas turnīrā bija saspringtas, jo pēc deviņu dienu spēlēšanas viens sitiens izšķīra, būt vai nebūt...

Precīzi, protams, nezināju, taču bija nojausma, ka vajadzēs pēdējā dienā nospēlēt vismaz ar -3, bet vajadzēja ar -4. Uz beigām sāku pārāk spēcīgi sist, laikam spriedze tomēr ietekmēja. Nojuka ritms un beigas bija bailīgākas. Pēdējā bedrītē bija visu vai neko. Pirmais sitiens slikts, un bumbiņa aizlidoja ļoti pa kreisi. Atradu, līdz karogam jāsit ar 7. vai 8.dzelzi, jāsit pāri krūmiem, karogs nav redzams, bet nu izdevās dienas labākais sitiens. Bumbiņa apstājās kādus trīs metrus no karodziņa. Pirms atlikušā ripinājuma sev teicu, ka šis sitiens var izšķirt, būsi tūrē nākamgad, vai nē. Tas palīdzēja nokoncentrēties. Tā arī bija, ka trāpīju un ar to nopelnīju sezonas karti tūrē.

Nav jau Tev pirmais turnīrs, kur ar fantastisku priekšpēdējo sitienu izdari gandrīz neiespējamo...

Jā, līdzīgā veidā savulaik uzvarēju NCAA konferences čempionātā. Ar pirmo vai otro sitienu sataisi sev problēmas, un pēc tam tās veiksmīgi risini, lai labāk izskatītos (smejas).

LET raksturīgs liels ģeogrāfisks vēriens - turnīri Austrālijā un Jaunzēlandē, Dienvidāfrikā, Ķīnā, Emirātos, arī Eiropā, protams...

Biju nedaudz izbrīnīta, bet būs arī divi turnīri Austrumeiropā - Čehijā un Slovākijā. Varbūt viņiem atbalstītājos ir kāds liels golfmīlis (smejas). Taču, lai spēlētu, visi izdevumi paliek spēlētāju ziņā, uz rīkotāju rēķina ir tikai vietējais transports no viesnīcas uz laukumu, lai mašīna nav jāīrē.

Kam koncentrējies jaunajā sezonā?

Februārī Austrālijā un Jaunzēlandē nespēlēšu. Droši vien sezonu sākšu marta beigās ar turnīru Marokā. Par Dienvidāfriku aprīlī vēl domāju, maijā ir turnīrs Turcijā, un pēc tam tūrē jau sekos turnīri Eiropā. Esmu pieteikusies spēlēt arī Ķīnā marta sākumā, taču tur ir liels balvu fonds, tādēļ, iespējams, palikšu aiz svītras. It kā jau tūres kvalifikācijā nopelnīju pilnu tūres karti, taču faktiski ar to vēl ir par maz, lai tiktu spēlēt visprestižākajos un līdz ar to arī finansiāli pievilcīgākajos turnīros.

Tātad spēlēt, piemēram, sieviešu "British Open" izredžu nav?

Ja to izvirzītu par mērķi, varētu startēt atsevišķā kvalifikācijā, kur savus spēkus var izmēģināt katra spēlētāja.

Kas šosezon būs Tavi galvenie mērķi?

Jātiek Eiropas tūres reitinga 20 labāko vidū, vidējais rezultāts sezonā ne sliktāks kā PAR, ripināšanā vidējais rezultāts zem 30 sitieniem. Visi mērķi ir reāli un sasniedzami ar pareizu attieksmi un darbu. Vidējais rezultāts PAR arī nodrošinātu vietu ranga TOP 20.

Vai tālāku nākotni arī saisti ar spēlēšanu LET?

Vairāk raugos uz LPGA, lai gan Eiropas tūre arī ir laba alternatīva. Tas ir solis tuvāk nākamajam mērķim. Katru gadu kāp arvien augstāk, bet arvien redzi, ka ir vēl augstākas virsotnes. Kā jebkurā sporta veidā un dzīvē kopumā ir brīži, kad liekas, ka nav atbildes, kādēļ ieguldītais darbs nav devis gaidīto. Bet jābūt pacietīgai, ja uzreiz neredzi rezultātu. Vienmēr seko kāds turnīrs, kad redzi, kādēļ tu to dari, un ir arī rezultāts. Tas atkal dod jaunu motivāciju.

Kas šobrīd ir Tavā komandā?

Šovasar sāku strādāt ar jaunu treneri Jerrod Funk, arī golfa psihologu Joseph Parent. Daudz trenējos Tenesijā ar savu treneri un vienu puisi, ar kuru esam viņam vistālāk tikušie audzēkņi. Kad esmu Floridā, lielākoties spēlēju kopā ar draugiem no koledžas laikiem. Jūtu, ka tieši psiholoģija palīdzēja man būtiski uzlabot spēli. Esmu vairāk pārliecināta un ieguvu lielāku ticību sev. Līdz ar to ir arī lielāka motivācija.

Funk Tevi pieradina pie domas, ka esi labākā spēlētāja pasaulē. Tā raksta ASV avīze Tavas bijušās augstskolas pilsētā...

Jā, ja katru dienu sev to skaidro, tas palīdz. Protams, brīžiem ir pārdomas, ka neesi jau pasaulē labākā. Jautājums ir par to, kā pati uz sevi skaties. Tas arī lielā mērā nosaka, kā uz tevi skatīsies citi. Vairāk pieķeries labajām lietām, un tas palīdzēs tikt uz priekšu.

Pēdējās izmaiņas , 08.02.2013.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē