Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Panākumu mērauklas

"Golf Digest" novembrī nosauca Kristu Puisīti par labāko pašlaik nezināmo spēlētāju ASV studentu sportā (NCAA), un tā ne tuvu nav pirmā atzinība, ko Latvijas golfere nopelnījusi viņpus okeānam. Loģiski parādās jautājums, vai sasniegtais līmenis nebūtu Latvijas sporta organizāciju atbalsta cienīgs? Jāteic gan, ka nosacījumi mūspusē nav pateicīgi globāli atpazīstamiem sporta veidiem.

Golfs ar desmitiem miljonu spēlētāju ir nepateicīgā stāvoklī, jo konkurencē par valsts atbalstu noteikumi Latvijā ir vienādi visiem sporta veidiem, arī tiem, kur dalībnieku skaits pasaulē nesniedzas daudz tālāk par četriem cipariem rakstāmu skaitli. Faktiski golfā līdzīgi kā tenisā uz nozīmīgu valsts atbalstu pēc noteiktajiem kritērijiem varētu pretendēt sportists, kas ir pasaules ranga spicē, tātad jau sasniedzis līmeni, kad pats nopelna pietiekami, lai kādu atbalstītu.

Pirms pāris dienām Golfera II apkopotie un komentāros publicētie Kristas statistikas skaitļi ir iespaidīgi salīdzinājumā ar Natāliju Gulbi, jo dažos rādītājos pasaulslavenā spēlētāja ir priekšā ar dažām zīmēm aiz komata, bet pēc GIR un draiva distancē Krista pat ir pārāka. Tātad ļoti atzīstams spēles līmenis, lai gan Latvijas sporta finanšu dalītājiem ir sava mēraukla.

Dalībai Latvijas olimpiskajā vienībā (LOV) un tās dalītās valsts naudas saņemšanai pēc noteiktajiem kritērijiem nekvalificētos arī Gulbe, ja izdomātu kļūt par Latvijas pases īpašnieci, jo pašlaik viņa to faktiski varētu nodrošināt tikai ar vietu pasaules ranga TOP 10. Gulbe rangā ir 90.vietā. Starp citu, tenisists Ernests Gulbis LOV nav ticis ne 2008.gadā, kad Francijas atklātajā čempionātā spēlēja ceturtdaļfinālā, ne 2011.gadā, kad sezonas sākumā pasaules rangā bija 21.vietā.

Kristai izlemjot pēc NCAA karjeras beigām turpināt cīņu profesionāļos un pretendēt uz vietu LPGA tūrē, jārēķinās ar skaidriem izdevumiem, kas tuvotos pārdesmit tūkstošiem latu sezonā. Pat saglabājot universitātes atbalstu, paliek jautājums par tēriņu lielāko pusi, kas būs tikpat liela kā LOV paredzētais atbalsts olimpiskajam čempionam. Protams, zelta medaļnieks caur dažādiem līkločiem no valsts saņemtu arī algu, taču visi viņa gada ienākumi atbalsta summā tikko segtu izdevumus profesionālā golfa sezonā.

Šobrīd reālāks scenārijs ir kāda Latvijas golfera, vai, pareizāk sakot, golferes, iekļūšana LOV zemākajā -C- sastāvā. Būt pamanītam ir labi, bet jārēķinās, ka C sastāvs nodrošina atbalstu, galvenokārt medicīnisku, par apmēram 600 latiem. Nevis mēnesī, bet gadā, tādēļ paļauties uz to kā vienīgo atbalsta punktu nekādi neiznāks. Pat LOV A līmeņa sportistam atbalsts treniņu nodrošināšanai un dalībai sacensībās būtiski nepārsniedz 10 000 latu gadā.

Latvijas olimpiskajai komitejai (LOK) virzot priekšlikumu LOV sastāvā iekļaut katra individuālā olimpiskā sporta veida vienu labāko pārstāvi neatkarīgi no kritēriju izpildes, sagaidāms, ka tas attieksies uz C sastāvu. Ja paliks spēkā nosacījums C sastāvā iekļaut sportistus tikai līdz 23 gadu vecumam, Krista pašlaik būtu visreālākā pretendente.

Lai iekļūtu profesionālajā pasaules rangā un pakāptos pietiekami augstu cīņā par ceļazīmi uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, jātiek LPGA tūrē. Kristas sezonas vidējais rezultāts apliecina, ka viņas sniegums jau atbilst tūres vidusmēram, ar piebildi, ka ir sasniegts ārpus tās. Olimpiskās ceļazīmes dalīs pēc vietas pasaules rangā, kur valstu dažādība nav liela, tādēļ nacionālajām olimpiskajām komitejām noteiktā spēlētāju skaita ierobežojuma dēļ biļeti uz Rio varētu nodrošināt ar vietu reitinga otrā simta pirmajos desmitos.

Patiešām daudzi jautājumi atduras pret tikšanu LPGA tūrē, un spēlētājas to zina ne sliktāk, tādēļ atsevišķajos kvalifikācijas turnīros, kur izšķiras vismaz nākamās sezonas liktenis, psiholoģiskā noturība un spēks golferēm vajadzīgs ne mazāks kā pasauli uz pleciem turošam atlantam. Pat iekļūšana tūrē uzreiz negarantē finansiālu patstāvību, un spiediens attaisnot cerības nekur pats no sevis nepazūd.

Teksasas valsts universitātes "Bobcats" golfa komandas treneris Mike Akers Kristu raksturojis kā ļoti metodisku un racionālu spēlētāju. Cerams, tik noderīgās rakstura iezīmes palīdzēs Kristai nepagurt ceļā, kur jau ir daudz sasniegts, taču vēl plašāki sportiskie apvāršņi vēl tikai paveras.

LOV kvalifikācijas KRITĒRIJI

Pēdējās izmaiņas , 22.11.2012.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē