Arhīvs
16. Aprîlis, 2024. Mintauts, Alfs, Mindaugs, Bernadeta
Pāru kaujas
rezultâti

Iespējas labākajam

Golfa iekļūšana olimpiskajās spēlēs sola jaunu iespēju tiem, kas Latvijā tiecas uz sporta veidā augstākajiem mērķiem. Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) gatavo risinājumu labākā sportista atbalstam katrā individuālajā olimpiskajā sporta veidā, un jauno pieeju varētu veicināt sadarbība ar LOK sponsoriem.

LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers nedēļas nogalē notikušajā sporta kongresā pastāstīja, ka olimpiskā komiteja pašlaik meklē labāko sadarbības modeli, kas ļautu Latvijā pamata līmenī atbalstīt visas 27 olimpiskās individuālo sporta veidu federācijas. LOK vēlas nodrošināt, lai katrā federācijā labākajam sportistam būtu garantēts atbalsts, kas palīdzētu labāk sagatavoties un startēt sacensībās. Nepieciešamos līdzekļus plānots piesaistīt no sponsoriem, kas jau apliecinājuši gatavību atbalstīt labākos katrā sporta veidā.

Sporta pārvaldībā pieaugusī konkurence acīmredzami mudina LOK būt atvērtākiem arī pret mazākām federācijām būtiskiem jautājumiem. Vēl nenomedīta lāča dalīšana allaž ir tukša enerģijas šķiešana, tomēr var jau laicīgi apdomāt, kā likt lietā solīto atbalstu, ja tā piešķiršana realizēsies. Gluži tāpat nevajadzētu ļauties neierobežotām fantāzijām, jo atbalsts diez vai būs tik liels, lai kļūtu par vienīgo sportista balstu.

Golfā pagaidām nav tik augstu sasniegumu, kas garantētu vietu Latvijas Olimpiskajā vienībā (LOV), kur iekļautie sportisti var rēķināties ar valsts atbalstu. Taču arī LOV darbībā, iespējams, būs izmaiņas. LOV plāno izcilāko atlētu atbalstam izveidot ilgākā sadarbībā balstītu sistēmu, lai sportistiem būtu drošība par gatavošanās iespējām garākā laikaposmā. LOV līgumus ar sportistiem un viņu treneriem varētu slēgt uz četriem gadiem pēc sistēmas 2+2.

Golfa finansējumu nedaudz uzlabos arī ziedojumi no valsts kapitālsabiedrībām. Ziedojumu naudas sadales principus šonedēļ vēl plānots apstiprināt Latvijas Nacionālajā sporta padomē, taču radikālas izmaiņas diez vai ir gaidāmas. Pāris tūkstoši latu neapgriezīs kājām gaisā golfa saimniecību, taču katru atbalstu ir iespējams izmantot lietderīgi.

Iespējams, nākotnē arī golfs varētu būt ieguvējos no plānotās sistēmas, kas Latvijas olimpiešiem ļautu saņemt grantus izglītības bezmaksas iegūšanai Latvijas augstskolās un līdz ar to uzlabotu karjeras iespējas. Arī šo piedāvājumu ir gatavi atbalstīt LOK sponsori.

Pēc sešu gadu pārtraukuma sarīkotajā Latvijas 6.sporta kongresā Rīgā apsprieda nozares aktualitātes, taču spraigas diskusijas neraisījās. Lielāko viļņošanos vēlāk radīja izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa aicinājums sākt diskusiju par valstī prioritārajiem sporta veidiem, jo visiem valsts naudas nepietiks. Nudien, ministram ir talants Pandoras lāžu atvēršanā, jo diez vai ir iespējams vēl kāds labāks veids, lai uzkūdītu vienu sporta veidu citam.

Pēdējās izmaiņas , 19.11.2012.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē