Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Ar iespaidiem no R&A

Veicinot golfa attīstību, R&A marta beigās Sentendrjūsā rīkoja konferenci par ilgtspējīgam golfam svarīgiem jautājumiem. Latviju ar vietējās federācijas un R&A atbalstu pārstāvēja "Ozo Golf Club" grīnkīpers Mārtiņš Šternbergs, trijās dienās gūstot spilgtus iespaidus un pārliecību par pašu mājās iesākto darbu pareizo virzību.

Seminārā un debatēs, kas 25 valstu pārstāvjiem notika 600 gadu vecajā Sentendrjūsas universitātē, piedalījās gan federāciju vadošās amatpersonas, gan darbinieki, kas vairāk iesaistīti golfa laukumu ikdienas darba nodrošināšanā. Divas trešdaļas jautājumu bija Šternberga interešu jomā, un viņš atsaucīgi iesaistījās darba grupu diskusijās, gūstot interesantu ieskatu citu dalībnieku viedoklī.

Sev par gandarījumu Šternbergs guvis apstiprinājumu, ka jau iepriekš ir sekojis pasaulē jaunākajām tendencēm, pats varbūt to līdz galam nenojaušot. Golfa laukumos arvien samazinās pesticīdu lietošana, līdz ar to spēlētājs laiku pavada veselīgā vidē, bet tajā pat laikā viņam jārēķinās, ka laukums nebūs žilbinošās pastkartes krāsās kā Amerikā, kur ķīmija ir tāda paša ikdienas sastāvdaļa kā zobu pasta.

Moderna tendence ir arī samazināt minerālmēslu lietošanu, kas turklāt padara draudzīgāku laukuma budžetu. Tajā pat laikā ir citas videi draudzīgas iespējas laukuma uzturēšanā. Piemēram, "Ozo" pļauto zāli saņem slieku audzētāji, un laukums tiek pie vērtīga biohumusa. Šternbergs atgādināja, ka ķīmijas lietošana Latvijas golfā salīdzinājumā ar pasauli ir bērna autiņos. Piemēram, "Ozo" miglošana notiek tikai divas vai trīs reizes rudens pusē, lai cīnītos pret slimībām, taču, uzkrājot noderīgu pieredzi, varbūt būs iespējams arī šo skaitu samazināt.

Valstīs ir dažādas situācijas, un primārās problēmas mēdz būt atšķirīgas, taču galvenie jautājumi ir sekojoši - ūdens resursi, pesticīdu izmantošana, dabas aizsardzība un laukuma darbības ekonomiskā puse.

Pēc R&A konferencē gūtajiem iespaidiem Šternbergs pārliecinājās, ka mūsdienu laukumi tiek iedrošināti saglabāt bioloģisko daudzveidību. Arī Latvijas laukumiem ir vērtības, ko nepamanīs golferis spēles laikā, taču tie ir būtiski vides kvalitātei un unikalitātei. Piemēram, "Ozo" laukumā dažviet sastopams orhideju dzimtas augs dzegužkurpīte, un Šternbergs apsver iespēju atsevišķi norādīt arī uz kādiem Mežaparka dižkokiem.

Šternbergs uzsvēra, ka runa nav par galējībām, un audzēt nātres dobēs nav plānots. Kā dārznieks viņš paspējis Skotijā uz brīdi apskatīt arī ziedošo vietējo botānisko dārzu, kas palīdzējis atspringt pēc koncentrēšanās diskusiju jautājumiem darba grupās.

"Ozo" grīnkīpers pārliecinājās, ka golfa dzimtenē grīnu kvalitāti vērtē daudz vispusīgāk, nevis tikai pēc bumbiņas ripošanas ātruma. Otrs svarīgs rādītājs ir grīna vienmērīgums - vai bumbiņa ripo bez raustīšanās un lēkāšanas. Vēl viens faktors ir grīna mitrums, kā arī grīna patiesums - vai pa vienu trajektoriju ar vienādu spēku ripinātas bumbiņas konsekventi iet vienu un to pašu ceļu. Gadījumā, ja nesen veikta aerācija vai nepietiekami kvalitatīva zāles pļāvuma dēļ bumbiņa novirzās, tas norāda, ka precizitāti ietekmē ne tikai golfera kļūdas.

Semināra dalībnieki iepazīstināti ar pētījumu rezultātiem, kas atsevišķu handikapa grupu golferiem laukuma uzturēšanā šķiet visbūtiskākais. Vidēju un lielu handikapu īpašniekiem lielākoties svarīgākais ir iespēja noturēt bumbu spēlē, turpretim meistaru HCP īpašnieki vairāk raugās uz grīnu kvalitāti un viņiem nav iebildumu pret kārtīgu rafu.

Par vēl vienu būtisku lietu Šternbergs nosauca golfa vēsturisko garu, ko Sentendrjūsā nav iespējams nesajust. Oficiālās vakariņas konferences dalībniekiem bija R&A kluba mājas daļā, kur ekskursanti netiek, un saglabājušās vēstures liecības no krietni seniem laikiem. Skotijā iekrātā pieredze Šternbergam palīdzēs arvien augstākā kvalitātē uzturēt "Ozo" laukumu, gan arī veicinās Latvijas golfa vides turēšanos līdzi pasaules garam.

Pēdējās izmaiņas , 11.04.2012.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē