Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Noteikumu jaunā redakcija

Kopš 1.janvāra golfa noteikumi ir spēkā R&A jaunajā redakcijā, kas drukāto grāmatiņu veidā latviski ar R&A un LGF atbalstu būs pieejami tuvāk pavasarim. Taču zinot, ka golferi ziemā apgūst laukumus citviet pasaulē, var noderēt ieskats ieviestajās izmaiņās, tādēļ pilns noteikumu teksts lejuplādējams golfs.lv.

Zemāk ir publicētas būtiskās noteikumu un amatiera statusa noteikumu izmaiņas. Pilns jaunās noteikumu redakcijas teksts lejuplādējams ŠEIT un attiecīgajā 'Noteikumu' sadaļā.

Fundamentāla apvērsuma spēles noteikumos nav, un golferu līdzšinējās pamatzināšanas būs tikpat noderīgas kā iepriekš. Arvien detalizētāki kļūst amatiera statusa noteikumi, ļaujot noprast, ka R&A negrasās atteikties no amatieru un profesionālā golfa nošķiršanas, lai gan jauno golferu atbalstam tiek ieviesti labvēlīgāki nosacījumi.

Noteikumu 2012.gada izdevumā ieviestās principiālās izmaiņas 7s izmaiņas

GOLFA NOTEIKUMI

DEFINĪCIJAS

Nostāšanās pie bumbiņas

Definīcija labota, nosakot, ka spēlētājs ir nostājies pie bumbiņas līdz ar savas nūjas novietošanu pie zemes bumbiņai tieši priekšā vai aizmugurē neatkarīgi no tā, vai viņš ir ieņēmis stāju.
Noteikumi līdz ar to vairs nenosaka spēlētāja nostāšanos pie bumbiņas šķērslī. (skat. arī attiecīgās izmaiņas 18-2b Noteikumā).

NOTEIKUMI

Noteikums 1-2. Bumbiņas kustības ietekmēšana vai fizisko apstākļu izmainīšana

Noteikums labots, lai skaidrāk norādītu, ka gadījumā, ja spēlētājs Noteikumos neatļautā veidā rīkojas ar nodomu ietekmēt bumbiņas kustību vai izmainīt bedrītes izspēli ietekmējošus apstākļus Noteikums 1-2 piemērojams vienīgi situācijās, kad uz attiecīgo darbību neattiecas cits Noteikums.
Piemēram, bumbiņas pozīcijas uzlabošana ir 13-2 Noteikuma pārkāpums, tādēļ piemērojams šis Noteikums, taču Spēlētāja ar nodomu veikta cita sāncenša bumbiņas pozīcijas uzlabošana nav 13-2 Noteikumā paredzēta situācija, tādēļ tā izvērtējama pēc Noteikuma 1-2.

Noteikums 6-3a. Starta laiki

Noteikums 6-3a labots, lai nodrošinātu, ka sods par starta nokavēšanu, bet līdz piecām minūtēm pēc starta laika, ir samazināts no diskvalifikācijas līdz pirmās bedrītes zaudējumam mača spēlē, vai diviem sitieniem pirmajā bedrītē sitienu spēlē. Iepriekš šādu soda samazināšanu varēja ieviest kā sacensību nosacījumu.

Noteikums 12-1. Bumbiņas saskatīšana; Bumbiņas meklēšana

Noteikums 12-1 lielākai skaidrībai pārveidots. Turklāt tas ir labots, lai (I) atļautu spēlētājam meklēt savu bumbiņu jebkur laukumā, ja bumbiņu varētu segt smiltis, un precizētu, ka nav soda par bumbiņas izkustināšanu šādos apstākļos, kā arī (II) pēc Noteikuma 18-2a piemērotu viena sitiena sodu, ja spēlētājs izkustina šķērslī savu bumbiņu to meklējot, kad uzskata, ka bumbiņu sedz brīvie kavēkļi.

Noteikums 13-4. Bumbiņa šķērslī; Aizliegtas darbības

2.Izņēmums Noteikumā 13-4 labots, lai atļautu spēlētājam jekurā laikā nolīdzināt smiltis vai augsni šķērslī, tostarp arī pirms spēles no šī šķēršļa, ar nosacījumu, ka darbība tiek veikta tikai rūpēs par laukumu, un netiek pārkāpts Noteikums 13-2.

Noteikums 18-2b. Bumbiņa izkustas pēc nostāšanās pie bumbiņas

Pievienots jauns Izņēmums, kas atbrīvo spēlētāju no soda, ja viņš nostājies pie savas bumbiņas un tā izkustējusies, taču ir zināms vai praktiski skaidrs, ka viņš neizraisīja bumbiņas izkustēšanos.
Piemēram, ja pēc nostāšanās pie bumbiņas to izkustina vēja brāzma, soda nav, un bumbiņa spēlējama no tās jaunās atrašanās vietas.

Noteikums 19-1. Kustībā esoša bumbiņa novirzīta vai apstādināta; Ārēja faktora ietekmē

Paplašināta Piezīme, lai aprakstītu dažādus risinājumus, kad kustībā esošu bumbiņu tīši novirzījis vai apstādinājis ārējs faktors.

Noteikums 20-7c. Spēle no nepareizas vietas; Sitienu spēlē

Labota 3.Piezīme, lai par spēli no nepareizas vietas sodāmam spēlētājam lielākajā daļā gadījumu sods aprobežotos ar diviem sitieniem pat gadījumā, ja viņš pirms sitiena izdarīšanas ir pārkāpis citu Noteikumu.

IV Pielikums

Pievienots jauns Pielikums, lai aprakstītu vispārējus nosacījumus ierīcēm un citam aprīkojumam, piemēram, T-kociņiem, cimdiem un distances mērīšanas ierīcēm.

Amatiera statusa noteikumi

Definīcijas

Golferis amatieris

Definīcija labota, lai skaidrāk nostiprinātu, ka “golferis amatieris” neatkarīgi no tā, vai viņš spēlē sacensībās vai atpūtai, golfu spēlē tā sniegto izaicinājumu dēļ, nevis kā profesiju vai finansiāla labuma gūšanai.

Golfa prasmes vai reputācija

Ieviests piecu gadu limits spēlētāja “golfa reputācijas” saglabāšanai pēc viņa golfa prasmju mazināšanās.

Balvu kartes

Definīcija paplašināta, lai ļautu balvu kartes izmantot preču vai pakalpojumu iegādei no golfa kluba.

Noteikumi

Noteikums 1-3. Amatierisms; Noteikumu mērķis

Noteikums 1-3 labots, lai no jauna uzsvērtu, kādēļ pastāv atšķirība starp amatieru un profesionālo golfu, un kādēļ amatieru spēlē nepieciešami noteikti ierobežojumi un aizliegumi.

Noteikums 2-1. Profesionālisms; Apkopojums

Līdzšinējie Noteikumi par profesionālismu ir apvienoti un pārveidoti jaunā Noteikumā 2-1.

Noteikums 2-2. Profesionālisms; Līgumi un vienošanās

Nacionālās golfa federācijas vai asociācijas – Pievienots jauns Noteikums 2-2(a), lai ļautu golferim amatierim slēgt līgumu un/vai vienošanos ar savu nacionālo asociāciju vai federāciju, ar nosacījumu, ka viņš negūst nekādu tiešu vai netiešu finanšu labumu, kamēr ir golferis amatieris.

Profesionāli aģenti, sponsori un citas trešās puses – Pievienots jauns Noteikums 2-2(b), kas ļauj vismaz 18 gadu vecumu sasniegušam golferim amatierim slēgt līgumu un/vai vienošanos ar trešo pusi tikai par savu nākotni kā profesionālam golferim, ar nosacījumu, ka viņš negūst nekādu tiešu vai netiešu finanšu labumu, kamēr ir golferis amatieris.

Noteikums 3-2b. Hole in one balvas

Jauns Noteikums 3-2b no kopējā balvu ierobežojuma izslēdz balvas (tostarp naudas balvas) par bumbiņas iesišanu bedrītē ar vienu sitienu (hole in one) golfa raunda izspēlē. Šis izņēmums ir spēkā tikai hole in one balvām (nevis balvām par tālāko izsitienu vai tuvāko trāpījumu bedrītei), un tas nav attiecināms uz atsevišķiem pasākumiem vai pasākumiem ar vairākkārtēju pieteikšanos.

Noteikums 4-3. Iztikas izdevumi

Pievienots jauns Noteikums, ļaujot golferim amatierim pieņemt iztikas izdevumu segšanu, kas palīdzētu segt dzīvošanas vispārējas izmaksas, ar nosacījumu, ka izmaksas ir apstiprinājusi spēlētāja nacionālā golfa savienība vai asociācija, un caur to tiek veikti norēķini.

Pēdējās izmaiņas , 13.03.2012.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē