Arhīvs
23. Aprîlis, 2024. Juris, Jurģis, Georgs
Pāru kaujas
rezultâti

Jauns dopinga saraksts

Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) izpildkomiteja apstiprinājusi 2012.gada dopinga sarakstu, kas stāsies spēkā 1.janvārī. Lai cik tas varētu šķist nesaistoši, turnīru spēlētājiem labāk ar to iepazīties, jo Latvijas golfā dopinga analīžu nodošana vairs nav nekas neparasts. Īpaši būtiski tiem, kuri sevi saskata golfā kā sporta veidā.

Neapdomīgi kļūt par dopinga pārkāpēju ar visām no izrietošajām sekām gan sev, gan federācijai un sporta veida prestižam kopumā nemaz nav sarežģīti. Nemaz nerunājot par zālītes pīpēšanu, kas ar vienu reizi pozitīvas dopinga analīzes garantē vairāku mēnešu garumā, arī medikamentus jālieto uzmanīgi, vajadzības gadījumā konsultējoties ar medicīnas speciālistiem.

Pretēji visai populāriem mītiem, alkohols par dopingu gan tiek uzskatīts tikai dažos sporta veidos. Dopinga pārkāpumu 0,1 promille nozīmē visos motoru sporta veidos, kā arī loka šaušanā un karatē, bet citos sporta veidos ierobežojumi nav noteikti.

Toties golfs ir viens no ne visai daudzajiem sporta veidiem, kur ir aizliegti beta-blokatori - preparāti, kas precizitāti prasošās nodarbēs palīdz saglabāt mieru gan ķermenim, gan prātam. Līdzās motoru sportiem un golfam tādu pašu pieeju izvēlējušies arī loka šaušanā, boulingā, bridžā, šautriņu mešanā, šaušanā un vairākās slēpošanas disciplīnās.

No nākamā gada beta blokatori vairs nav aizliegti bobslejā un skeletonā, kērlingā, modernajā pieccīņā, burāšanā un cīņas sportā.

Savukārt nikotīns ir iekļauts WADA uzraudzības programmā, lai novērotu nikotīna ietekmi uz darbaspējām un konstatētu iespējamu ļaunprātīgu lietošanu. Tātad uzraudzības mērķis nav atradināt kādu no smēķēšanas, bet noskaidrot nikotīna ietekmi uz organismu. 

WADA aizliegto vielu un metožu SARAKSTS

Pēdējās izmaiņas , 03.11.2011.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē