Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Noteikumu jaunā redakcija

R&A pirmdien publicēja golfa noteikumu un amatiera statusa noteikumu jauno redakciju, kas stāsies spēkā 1.janvārī un regulēs spēli nākamos trīs gadus. Lielākas izmaiņas uz liberalizācijas pusi skārušas amatiera statusa noteikumus, savukārt spēles noteikumos pārmaiņu ir mazāk, taču vairākas no tām diezgan būtiski maina līdzšinējo izpratni par to, kas laukumā ir un nav atļauts.

Tālāk aprakstītas būtiskākās izmaiņas noteikumos. Pilnu noteikumu latvisko tulkojumu paredzēts izdot līdz nākamās sezonas sākumam, bet angļu valodā to var iepazīt jau tagad, lejuplādējot no attiecīgās SAITES.

Nostāšanās pie bumbas

Definīcija mainīta, norādot, ka spēlētājs ir nostājies pie bumbas, līdzko viņš ir novietojis nūju bumbai tieši priekšā vai aizmugurē neatkarīgi no tā, vai spēlētājs ir ieņēmis stāju.

Noteikums 1-2 mainīts, lai skaidrāk uzsvērtu, ka tas piemērojams citos noteikumos neparedzētos gadījumos, kad spēlētājs apzināti veic noteikumos neatļautu darbību, lai ietekmētu bumbas kustību, vai izmainītu fiziskos apstākļus, kas ietekmē bedrītes izspēli. Piemēram, ja spēlētājs uzlabo savas bumbiņas pozīciju, viņu soda pēc Noteikuma 13-2, un Noteikums 1-2 nav piemērojams. Bet gadījumā, ja spēlētājs apzināti uzlabo sāncenša bumbas pozīciju, tas nav paredzēts Noteikumā 13-2, tādēļ sods pienākas pēc Noteikuma 1-2.

Noteikums 6-3a mainīts, lai dotu iespēju par līdz piecām minūtēm nokavētu startu diskvalifikāciju aizstāt ar pirmās bedrītes zaudējumu mača spēlē un diviem sitieniem pirmajā bedrītē sitienu spēlē.

Noteikums 12-1 mainīts, ļaujot spēlētājam meklēt bumbu jebkur laukumā, ja tā varētu būt segta ar smiltīm. Sods šādos apstākļos par bumbas izkustināšanu netiek piemērots. Viena sitiena sods tiek piemērots pēc Noteikuma 18-2a, ja spēlētājs, meklējot bumbu, to izkustina, ja tiek uzskatīts, ka bumbu sedz brīvie kavēkļi.

Noteikumā 13-4 mainīts 2.Izņēmums, kas ļauj spēlētājam jebkurā laikā šķērslī nolīdzināt smiltis vai augsni, tostarp pirms bumbas izspēles no šķēršļa, ja vien rīcības vienīgais mērķis ir rūpes par laukumu, un netiek pārkāpts Noteikums 13-2.

Noteikums 18-2b par bumbas izkustēšanos pēc nostāšanās pie tās ir papildināts ar jaunu Izņēmumu, kas atbrīvo spēlētāju no soda, ja ir zināms vai praktiski skaidrs, ka bumbas izkustēšanos nav izraisījis spēlētājs. Piemēram, ja bumbu izkustina vēja brāzma, sods nav piemērojams, un bumba spēlējama no jaunās tās atrašanās vietas.

Noteikumā 19-1 par ārēja faktora izraisītu bumbas novirzīšanu vai apturēšanu paplašināta Piezīme, lai noteiktu dažādos risinājumus, kad kustībā esošu bumbu tīši novirza vai aptur ārējs faktors.

Noteikumā 20-7c par spēli no nepareizas vietas sitienu spēlē labota 3.Piezīme, lai lielākajā daļā gadījumu sods aprobežotos ar diviem sitieniem pat gadījumā, ja pirms sitiena izdarīšanas pārkāpts kāds cits noteikums.

Ieviests Pielikums IV, kas nosaka vispārējus standartus ierīcēm un citam aprīkojumam. Piemēram, T-kociņiem, cimdiem un distances mērīšanas ierīcēm.

Amatiera statusa noteikumi

Golferis amatieris

Definīcija labota, lai skaidrāk uzsvērtu, ka golferis amatieris tiklab sacensībās kā atpūtā spēlē golfa sniegtā izaicinājuma dēļ, nevis finansiāla labuma gūšanai vai nodarbei kā profesijai.

Dāvanu kartes

Definīcija precizēta, lai ļautu balvās saņemtās dāvanu kartes izmantot pirkumiem golfa klubā.

Būtiskākās izmaiņas amatiera statusa noteikumos

Noteikums 1-3 labots, lai skaidrāk uzsvērtu, kādēļ pastāv atšķirības starp amatieru un profesionālo golfu, un kādēļ amatieru spēlē ir vajadzīgi ierobežojumi.

Noteikums 2-2a ļauj amatierim slēgt līgumu vai vienošanos ar nacionālo federāciju ar nosacījumu, ka, darbojoties amatiera statusā, spēlētājs negūs finanšu labumu. Vismaz 18 gadu vecumu sasniegušiem golferiem šādu līgumu bez finanšu labuma gūšanas amatiera statusā atļauts slēgt arī ar profesionāliem aģentiem, sponsoriem un trešajām pusēm.

Noteikums 3-2b izslēdz ierobežojumus hole in one balvām (tostarp skaidrā naudā), kas nopelnītas golfa raunda izspēlē. Izmaiņas neattiecas uz dažādiem konkursiem, kā arī citu veidu specifiskām balvām, piemēram, par tālāko draivu vai trāpījumu vistuvāk karogam.

Noteikums 4-3 mainīts, lai ļautu amatierim saņemt izmitināšanas izdevumu segšanu, ja tēriņus apstiprinājusi spēlētāja nacionālā federācija un caur to tiek veikti norēķini.

Pēdējās izmaiņas , 24.10.2011.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē