Arhīvs
23. Aprîlis, 2024. Juris, Jurģis, Georgs
Pāru kaujas
rezultâti

DSQ par dūmu

Kļūšana par olimpisku sporta veidu golfam ir ne vien pavērusi jaunas iespējas, bet arī var piespiest dažus spēlētājus atteikties no seniem ieradumiem. Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) sestdien sanāksmē Ženēvā varētu spert pirmos soļus, lai nikotīns nonāktu sportā aizliegto vielu sarakstā.

WADA no savas laboratorijas Lozannā guvusi satraucošus pierādījumus nikotīna lietošanai 43 analizētajos sporta veidos. Laboratorijas zinātnieki gadu ilga pētījuma rezultātus publicēja žurnālā "Forensic Science International", aicinot WADA un sporta veidu federācijas izvērtēt nikotīna iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā un/vai monitoringa programmā.

Nikotīna dopinga efekts izpaužas modrības un uztveres funkciju uzlabošanā, kā arī stresa un ķermeņa svara samazināšanā. Nikotīns izraisa būtisku pulsa ātruma un asinsspiediena kāpumu, palielina cukura līmeni asinīs, kā arī veicina epinefrīna izdalīšanos organismā, kas iedarbojas vienlaicīgi stimulējoši un nomierinoši, secināts pētījumā.

Bezdūmu tabaka dopinga perspektīvā ir ļoti pievilcīgs preparāts, turklāt šādi tas nebojā sportista elpošanas sistēmu, uzskata antidopinga speciālisti.

Lozannas laboratorijā, izvērtējot 2185 urīna paraugus, konstatēja, ka 15 procenti sportistu aktīvi lieto nikotīnu, kas ir tikai par 10 procentiem mazāk nekā vidēji sabiedrībā, informēja aģentūra AP. Sportā par aktīvākiem nikotīna lietotājiem uzskata hokejistus, vingrotājus, regbistus, futbolistus, slēpotājus un arīdzan golferus, kuri nereti laukumā redzami ar cigareti vai cigāru. 2009.gada pasaules hokeja čempionātā Šveicē veiktajās analīzēs konstatēja, ka aptuveni puse pārbaudīto hokejistu tobrīd bija aktīvi nikotīna lietotāji.

WADA ir tiesības ieviest kādas vielas monitoringu pirms iekļaušanas aizliegto vielu sarakstā, ja vien tā atbilst diviem no trim kritērijiem – sportista snieguma uzlabošana, kaitējums veselībai un tīra sporta idejas graušana. WADA laboratorijas pētījuma autori uzskata, ka nikotīns atbilst visiem trim kritērijiem.

WADA sanāksmē Lozannā izvērtēs dopinga preparātus un metodes, kuru aizliegums stāsies spēkā janvārī. Sīkāku informāciju par saviem plāniem WADA nesniedza, norādot, ka tā ir konfidenciāla informācija.

Ja nikotīns nonāks WADA melnajā sarakstā, smēķētājiem kļūs pavisam vienkārši saņemt ilgu diskvalifikāciju par sportā aizliegtu vielu lietošanu. Arī Latvijas golfam tā nav tikai teorija, jo LMT Latvijas amatieru čempionātā jau šogad tika ņemtas dopinga analīzes.

Pēdējās izmaiņas , 17.09.2011.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē