Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

McIlroy pirmais "Major"

Spoži un ar rekorda cienīgu pārsvaru pār konkurentiem Rory McIlroy svētdien pārliecinoši kļuva par "US Open" čempionu, kļūstot par turnīrā jaunāko uzvarētāju kopš 1923.gada. Tikai 22 gadus vecajam ziemeļīram bija jāpārvar arī mulsuma brīži, atbildot uz jautājumiem, vai viņš golfā aizēnos Tiger Woods.

"Congressional Country Club" kokiem bagātajā Zilajā laukumā pēdējā raundā nospēlējot ar 69 sitieniem jeb -2 zem PAR, četru kārtu summā čempiona rezultāts bija 268 sitieni (-16 zem PAR), kas otrās vietas ieguvēju jauno austrālieti Jason Day atstāja astoņu sitienu attālumā.

Apmākušās svētdien bija Merilendas debesis, bet ne McIlroy vaigs, un finišā kļuva skaidrs, ka čempions ir spējis izdzēst no savas atmiņas tikai pirms diviem mēnešiem notikušo "US Masters", kad viņš pēdējā raundā nospēlēja ar 80 sitieniem un palaida vējā iekrāto četru sitienu līdera pārsvaru.

Šoreiz pēc akadēmiska divputa uz 18.grīna McIlroy varēja sajūsmā iekost sev lūpā un savilkt dūri uzvarētāja žestā. "Uzvarēt nedaudz stilīgi vienmēr ir patīkami, un priecājos par uzvaru "US Open"," teica McIlroy. "Zināju, ka citiem būs grūti mani šodien noķert," piebilda golferis, kurš pakāpās uz 4.vietu pasaules rangā.

Žurnālistu jautājumi par Woods rekordu labošanu nebija tik lēti, kā varētu šķist. Vienu Woods piederējušo rekordu McIlroy jau laboja, jo ar -16 zem PAR "US Open" vēl neviens nebija uzvarējis. Līdzšinējais rekords -12 zem PAR kopš 2000.gada piederēja Woods, kurš veselības problēmu dēļ šoreiz nespēlēja.

McIlroy tagad pieder arī vairāki citi "US Open" rekordi mazāk populārās nominācijās. Viņa rēķinā ir labākie rezultāti arī pēc 36 bedrīšu (-11 zem PAR) un 54 bedrīšu (-14 zem PAR) izspēles. Tāpat neviens "US Open" ne brīdi nav bijis vadībā ar -17 zem PAR, un divciparus mīnusus (-10) sasniedzis jau pēc 26 bedrīšu izspēles.

Apstākļi lietus pamērcētajā laukumā bija ideāli piemēroti spēka spēles meistariem, un McIlroy svētdien apliecināja, ka šoreiz viņš nav pārspējams. Precīzu tālo spēli papildināja izcili sitieni uz grīnu un perfektas izjūtas ripināšana. Vienīgo vaļību, kas tobrīd faktiski vairs neko neizšķīra, McIlroy atļāvās uz 17.bedrītes grīna, kad vienīgo reizi turnīrā ripināja trīs reizes un tika pie bugija.

Īpaša svētku diena bija Holivudā, taču ne jau blokbāsteru un divdimensiju supermenu fabrikā. Daudzas pintes alus plūda no krāniem Belfāstai netālajā "Hollywood Golf Club", kur par godu "US Open" čempionam skanēja "Rory, Rory, alelūja!", un golferi kavējās atmiņās par mazo puiku, kas septiņu gadu vecumā kļuva par kluba biedru, bet golfa gaisotnē pēc tēva ierosmes nonāca vēl pirms iemācījās staigāt. Pieticīgās kluba mājas sienas grezno mazā zēna fotogrāfijas ar autogrāfiem, kas tagad pieder "US Open" čempionam, bet viņa vecāki savulaik strādāja papildu nakts maiņas fabrikā un piestrādāja apkopšanas darbos, lai nodrošinātu vienīgajam dēlam iespēju tiekties pēc saviem sapņiem.

Starp citu, Ziemeļīrijā ir tikai 1,8 miljoni iedzīvotāju, un nelielās britu teritorijas vēsturē netrūkst drūmu vēstures lappušu, bet tieši no šejienes nākuši divi pēdējie "US Open" čempioni. Turklāt McIlroy neesot mainījusi ne pasaules slava, ne nauda, un viņš arvien ir gatavs ar ikvienu sasveicināties un brītiņu patērzēt. Kā stāsta draugi, esot piepildījies kāds McIlroy savulaik sapņots sapnis, jo jaunais golferis sevi reiz esot redzējis ejam pa 18.bedrītes fērveju ar uzvarēta "Major" turnīra apziņu.

Pēdējos deviņos "Major" astoņas reizes ir uzvarējuši spēlētāji, kam tas bija pirmais tik liela mēroga panākums. Savukārt amerikāņiem ir par ko padomāt, jo pirmo reizi kopš "US Masters" ieviešanas 1934.gadā piecos "Major" pēc kārtas ASV golferi palikuši bez uzvarām.

"US Open" rezultāti

Pēdējās izmaiņas , 20.06.2011.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē