Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Acumērs ar GPS

Ik brīdi tirgū parādoties jauniem "iPhone" pielietojumiem, netiek aizmirsti arī golferi, kam kļūst vieglāk ne tikai atrast tuvākās vietas spēlei, bet arī smalki sekot savām gaitām laukumā un vēlāk pārskatīt dažādos veidos izanalizēto rezultātu. Tehnikas vilinošo iespēju dēļ pat izveidojusies situācija, ka R&A aicinājumi sekot spēkā esošajiem noteikumiem daudzviet pasaulē vairs nerod atsaucību.

R&A atļauj izmantot distances mērītājus, kas nosaka tikai distanci, taču "iPhone" piedāvā arī daudzas citas iespējas, kas pēc noteikumiem ir aizliegtas, lai gan par to praktiskā pielietojuma vērtību varētu ilgi diskutēt. Ja "iPhone" spēj informēt par gaisa temperetūru, mitrumu vai tas ir gatavs kalpot par līmeņrādi, spēlētājs ar šādu ierīci kabatā pēc R&A noteikumiem ir diskvalificējams neatkarīgi no tā, vai viņš neatļautās iespējas ir izmantojis.

Piemēram, Anglijas Golfa asociācija (EGU) savo čempionātos ļauj izmantot ierīces, kas nosaka tikai distanci, bet par citu aprīkojumu diskvalificē neatkarīgi no tā, vai neatļautās funkcijas spēlē ir izmantotas. Turklāt EGU ir vienīgā golfa organizācija Lielbritānijā, kas savos čempionātos šosezon ļaus izmantot ierīces distances noteikšanai.

Tajā pat laikā daudzas nacionālās federācijas, bažījoties par reālajām iespējām pārzināt turnīru dalībnieku "iPhone" saturu, ir izvēlējušās nešķirot distances mērīšanas ierīces (DMI), un atļaut arī tādas, kas ir pretrunā R&A prasībām. Šādu ceļu izvēlējusies arī Latvijas Golfa federācija, neiebilstot pret plaša profila DMI izmantošanu turnīros.

Faktiski DMI izmantošanu regulē laukuma Vietējie noteikumi un līdz ar to sacensību rīkotāji. Tātad LGF, piemēram, paliek iespēja "Latvian Open" vai LMT Latvijas amatieru čempionātā izmantot Vietējos noteikumus, kuros atļaut DMI ar iespēju noteikt tikai distanci.

Tikmēr golferiem pavērusies iespēja plaši izmantot dažādus GPS pielietojumus, tostarp tādus "Apple" piedāvātos risinājumus, kas izmantoti "OhMyGolf" sistēmā. Neliela aplikācijas pirkuma maksa ļauj "iPhone" kļūt par laukuma bērdiju grāmatas digitālu kopiju, kā arī veikt distances aprēķinus atkarībā no spēlētāja vietas laukumā.

"OhMyGolf" datubāze aptver vairāk nekā 24 000 golfa laukumu, tostarp arī "Ozo", Salienu un "Viesturus". Personisko viedokli, vai dažādu DMI izmantošana ir golfa attīstības apliecinājums, vai drīzāk kaitējums, var paust, atbildot uz Golfs.lv 'aktuālo jautājumu'.

Pēdējās izmaiņas , 15.04.2011.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē