Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Amerikas jaunais izaicinājums

Laura Jansone šajā nedēļas nogalē startēs “Florida's Natural Charity Classic” turnīrā, kas vienlaicīgi būs arī Latvijas golfa debija LPGA „Futures” tūrē. Pirms došanās uz Floridu divkārtējā NCAA konferences čempione golfs.lv pastāstīja par iespaidiem pirms sezonas, kurā galvenais uzdevums būs jaunās vides iepazīšana. Intervija saīsinātā variantā publicēta arī žurnālā „Sports”.

Vai zini, kas īsti Tevi sagaida debijas sezonā LPGA “Futures” tūrē?

Droši vien vairāk vēl uzzināšu, nekā zinu pašlaik. Pēc pirmā turnīra būs lielāka skaidrība, kā viss tūrē notiek. Cik esmu dzirdējusi no cilvēkiem, kas šai līmenī ar golfu saistīti, viss ir diezgan līdzīgi kā koledžu golfā, tikai nav vairs komandas un trenera, kas braukā līdzi.

Vai nebiedē vientulība profesionālajā golfā, kas ir tik savrupa nodarbe?

Golfs ir diezgan vientuļš un egoistisks sporta veids, kur cīnies vienatnē, bet ar to rēķinos. Domāju, ka tomēr jutīšos pietiekami komfortabli, un tas netraucēs. Amerikā esmu iejutusies kā mājās, un neko sliktu nevaru teikt. Floridā dzīvošu viesģimenē, ko palīdzēja atrast Santa [Puče, Latvijas Golfa federācijas ģenerālsekretāre].

Vai golfs Amerikā Tev būs vienīgā nodarbošanās?

Pagaidām jā. Kad beigsies sezona, lūkošu kādu darbu saistītu ar golfu. Pagaidām ir ļoti aptuvenas domas, ka tas varētu būt kādā golfa klubā, bet vairāk tādēļ, lai pati sevi uzturētu formā un gatavotos nākamajai sezonai. Taču sezonas laikā būs tikai golfs.

„Futures” kvalifikācijā nopelnīji tūrē C kategorijas statusu. Ko tas nozīmē?

Visos turnīros var piedalīties ar A un B kategoriju. C kategorijai ir daži ierobežojumi, taču domāju, ka netikšu spēlēt tikai kādos trijos no sezonas 16 turnīriem. No marta beigām līdz septembra vidum spēlēšu visos turnīros, kur tikšu iekšā, izņemot Meksiku un Mičiganu, uz kurieni tālu jābrauc. Drošības apsvērumu dēļ LPGA tūres turnīru Meksikā atcēla, un līdzīgas runas bija arī par "Futures" turnīru, taču pagaidām tas kalendārā palicis.

Vai pēc augstskolas pabeigšanas Tev ir savs treneris?

Esmu runājusi ar vienu treneri Floridā, kurš saistīts ar kompāniju "Medicus Golf", kas specializējas viena veida vēzienam. ["Medicus Golf” instruktors ir arī Quintin van der Berg]. Jāpaskatās, vai man tas derēs. Pieļauju, ka mācīs ko līdzīgu kā Quintin.

Cik vajadzīgs Tev ir trenera padoms pēc pavadītajiem gadiem Austrumtenesijas valsts universitātes komandā?

Protams, tagad pašai ir lielāka sapratne par to, kas ir labi, un pie kā vairāk jāpiestrādā, taču trenerim ir jābūt. Var jau nofilmēt un skatīties savu vēzienu, bet kaut ko būtisku nepamanīt un palaist garām. Taču treneris uzreiz uz to norādīs, un kļūdu var uzreiz novērst.

Spēlējot sezonu tūrē, kardinālas izmaiņas vēzienā vairs nevar atļauties?

Lielas izmaiņas, protams, nē, bet kaut ko pielabot var būt nepieciešams. Kopumā ar savu vēzienu pašlaik esmu apmierināta. Gribētos vēl nedaudz lielāku sitiena distanci, bet to varētu sasniegt, nedaudz pielabojot vēziena tehniku.

Par kādu elementu savā spēlē esi visvairāk pārliecināta?

Grūti teikt, jo gada sākumā divus mēnešus biju mājās Latvijā un nespēlēju (smejas). Vairāk sacensībās man palīdz garā spēle, tādēļ pēdējā laikā vairāk cenšos piestrādāt pie īsās spēles. Mājās uz paklāja piestrādāju pie ripināšanas, lai tehnika neaizmirstas. Biju arī treniņā Rīgas Olimpiskajā sporta centrā kopā ar Rīgas Golfa skolas audzēkņiem, un varēju kārtīgi izvēzēties.

Kopš ierašanās Floridā Tev pirmajam turnīram jāsagatavojas nepilna mēneša laikā - vai jau būsi labākajā formā?

Jācenšas uzreiz spēlēt savu labāko spēli, jo visi turnīri ir vienlīdz svarīgi, un atlaides nevar atļauties.

Kādi ir Tavi galvenie šīs sezonas mērķi - augstāka vieta kopvērtējumā, vai kāds ļoti labi nospēlēts turnīrs?

Pēc augstskolas viens posms karjerā ir noslēdzies, bet šai sezonai neesmu izvirzījusi sev stingrus mērķus. Jācenšas katrā turnīrā labi nospēlēt, jāiejūtas jaunajā dzīvē un jāsaprot, vai man patiks tas, ko daru.

"Futures" turnīros nav miljonos mērāmu naudas balvu, un izdevumu segšanai jāiekļūst labāko 10 vidū...

Desmitniekā varbūt gluži nē, bet TOP 25 gan. Sacensībās taču spēlēju, lai uzvarētu, nevis piedalītos.

Bet kādā brīdī būs jāizlemj, vai ar spēli profesionālos turnīros spēj nodrošināt savu nākotni...

Protams, bet šādu lēmumu nepieņemšu pēc pirmās sezonas, jo sākumā vēl būs daudz neskaidrību. Taču pēc trim gadiem, ja redzi, ka esi mīnusos, ir jāizvērtē, vai spēj sasniegt pietiekami augstu līmeni, lai spēlētu arī turpmāk. Pašlaik citas iespējas gan izslēdzu un par tām nedomāju (smejas). Šobrīd nespēju iedomāties, ka strādātu kādā uzņēmumā, kur deviņos ietu uz darbu un trīs gadus no vietas darītu vienu un to pašu.

Varbūt tādēļ arī studiju laikā biznesa vadības vietā tomēr izvēlējies interjera dizainu? Apgūto profesiju jau esi likusi lietā?

Mājās Jūrmalā bija daži remonti un mani piesaistīja par interjera dizaineri (smejas). Pirms aizbraukšanas mamma teica, ka par agru man doties uz Ameriku, jo vēl vairākas istabas nav pabeigtas. Interjera dizaina specialitāte man patīk un šķiet interesanta, bet strādāt apgūtajā profesijā Latvijā gan būtu problemātiski. Kamēr ziemā biju mājās, satiku visus draugus, biju uz kalna ar snovbordu, tik daudz sniega sen nebiju redzējusi. Uzturēju arī fizisko formu trenažieru zālē.

Golfa fizisko treniņu specifiku apguvi augstskolā?

Jā, mums bija speciāls fiziskās sagatavotības treneris un to pašu programmu izmantoju arī tagad. Pareizu vēzienu arī vienkāršāk apgūt, ja visi muskuļi būs nostiprināti un stipri. Tas padara vēzienu stabilāku un sitienus prognozējamākus. Domāju, ka fiziskajiem treniņiem ir jābūt jau apmācības sākumā – bērniem, kas gatavi golfā nopietni trenēties, tas noteikti palīdzētu.

Vai esi ko mainījusi savā inventārā?

Pagājušajā ziemā dzelžu nūjām pārgāju no grafīta uz metāla kātiem. Varbūt no tā, ka smagāki kāti, mazliet saruka distance, taču situ precīzāk un labāk kontrolēju bumbiņu. Treneri jau pirms vairākiem gadiem teica, ka šādā līmenī ar grafīta kātiem neviena meitene vairs nespēlē. Tagad vecās grafīta kātu nūjas, paņemot rokās, šķiet dīvaini vieglas.

Kāds būs nedēļas režīms "Futures" tūrē?

No piektdienas līdz svētdienai jāspēlē turnīrā, pirmdiena pārbraucienam uz nākamo sacensību vietu, bet otrdien - treniņraunds. Trešdien un ceturtdien ir Pro-Am turnīrs, kur daļa golferu spēlē komandās kopā ar amatieriem, bet pārējiem dalībniekiem ir treniņraundi. Turnīru laikā ir iespēja dzīvot viesģimenēs, lai nav jāmaksā par viesnīcu. Meitenes mēdz arī kooperēties un no turnīra uz turnīru ar mašīnu braukt kopā, lai mazāki ceļa izdevumi.

Kas lielākoties ir "Futures" tūres dalībnieces?

Pārsvarā spēlē golferes pēc koledžu karjeras, vēl ir tādas, kas mēģina iekļūt profesionālajā golfā uzreiz pēc vidusskolas, kā arī spēlētājas no universitāšu pēdējiem kursiem. Kvalifikācijas turnīrā rudenī bija daudz spēlētāju, kuras iepriekš biju redzējusi augstskolu sacensībās. "Futures" tūre nav vieta, kur spēlēt visu mūžu - tā ir kā starpposms starp koledžu golfu un LPGA. Var spēlēt arī saglabājot amatieres statusu, tai pašā laikā iepazīstot profesionālas tūres kārtību.

Neienāca prātā doma, ka arī pati Amerikā būtu varējusi uzreiz mēģināt iekļūt „Futures” tūrē?

Nu, nē. Pēc vidusskolas tomēr tik labi nespēlēju, lai nopietni varētu pretendēt uz vietu tūrē.

Vai spēlētāja no Latvijas "Futures" tūrē nav pārsteigums?

Bija jau nedaudz pārsteigti - ā, Latvija, interesanti! Pirms kvalifikācijas turnīra, uzskaitot dalībvalstis, Latvija un Igaunija tika īpaši izceltas. Ar igaunieti Mari Suursalu [kura dalībai "Futures" tūrē nekvalificējās] gan neesmu runājusi, lai gan savulaik vienā turnīrā mums starta laiki bija vienai aiz otras. Taču pirms starta katram ir sava iesildīšanās, un citām lietām nav vietas.

Kādēļ izvēlējies LPGA "Futures" tūri, nevis Eiropas dāmu tūri, kur iekļūšanai nepieciešami aptuveni tādi pat rezultāti?

Tieši golfa ziņā labāk jūtos Amerikā. Pat nemāku paskaidrot kādēļ, bet tā ir. Varbūt tādēļ, ka tur augstskolu turnīros daudz spēlēts, bet Latvijā tikai vasarās un nedaudz. Tā sanāca, ka uzreiz pēc atbraukšanas uz studijām Amerikā viss notika kā vajag - tiku augstskolas komandā, bija labi rezultāti un sajutos savā vietā.

Vai no augstskolas golfa komandas Tu vienīgā turpini spēlēt jau profesionāles statusā?

Tie, kas sev par mērķi bija izvirzījuši iekļūšanu profesionāļos, to jau zināja pirmajā studiju gadā. Pārējiem tā ir iespēja saņemt stipendiju, lai segtu mācību izmaksas, bet viņu turpmākā profesija nav saistīta ar golfu. Universitātē daudzi bija ļoti priecīgi, ka esmu no augstskolas pirmā golfere, kas tikusi "Futures" tūrē. Kontakti ar skolu man saglabājušies, sekoju arī meiteņu rezultātiem sacensībās. Kad ierados Amerikā, neko īsti nezināju par NCAA [studentu sporta] sistēmu, bet tagad viss liekas tik skaidrs un saprotams.

Kas būtu svarīgi tiem, kas vēlas tikt ASV augstskolā ar golfa stipendiju?

Būtiski ir spēlēt starptautiskās sacensībās, kas ļauj universitāšu treneriem vieglāk salīdzināt rezultātus. Zēniem golfā sportiskās prasības noteikti ir augstākas nekā meitenēm. Zēniem jāspēlē mīnusā pret laukumu, bet meitenēm ar +3 jau var tikt labā skolā.

Kādas ir iespējas no "Futures" tikt pasaulē prestižākajā LPGA tūrē? Vai esi par to domājusi?

Jā. Viena iespēja ir iekļūt "Futures" sezonas kopvērtējuma desmitniekā, vai arī var piedalīties atsevišķā kvalifikācijā, kur ir vairākas kārtas. Pagaidām vēl grūti pateikt, kurš ceļš ir reālāks, bet sezonas vidū noteikti būs lielāka skaidrība.

Vai sponsoriem ir interese par "Futures" līmeņa spēlētājām?

Daudzas no savulaik "Futures" spēlējušajām golferēm ir labi pazīstamas LPGA tūrē, tādēļ sponsoriem arī "Futures" tūre ir interesanta. Pašai pagaidām tādu sponsoru nav - ir bijušas vienīgi aptuvenas sarunas bez tūlītēja rezultāta. "Titleist" gan ir solījis pagādāt bumbiņas un cimdus.

"Futures" turnīri spēj pulcēt skatītājus?

Amerikā golfs tomēr ir ļoti populārs sporta veids. Nāk skatīties vietējie kluba biedri, kuri grib redzēt laba līmeņa profesionālas spēlētājas. Te atšķirībā no studentu golfa arī jārēķinās, ka katram sitienam ir skaidra vērtība dolāru izteiksmē, bet par citām atšķirībām vēl pāragri spriest, jo sezona vēl nav sākusies.

Tev patīk neprognozējami izaicinājumi, vai labāk, ja viss ir salikts pa zināmiem plauktiņiem?

Man pašai liekas, ka patīk, ja viss ir sakārtots un diezgan organizēti, taču cilvēki, kas man apkārt, saka, ka es nudien tāda neesmu (smejas).

Emociju iespaidā nūjas laukumā neesi lauzusi?

Nē, nē, tādā ziņā esmu diezgan mierīga spēlētāja (smejas). Mēģinu neuzkrāt negatīvās emocijas - tad tās arī nav jāizliek. Spriedze laukumā gan var būt lielāka vai mazāka atkarībā no tā, kā iet, bet galīgi bez tās arī nevar, lai par daudz neatslābinātos.

Kāds palika iespaids par „Futures” kvalifikācijas turnīru?

Aptuveni tādu līmeni arī gaidīju turnīrā, kur spēlē labākās koledžu golferes no visas Amerikas. Mazliet dīvaini, ka laukumā nevis gājām kājām, bet braucām ar kartu, taču tūrē sacensībās būs jāstaigā kājām. Man labāk patīk staigāt, jo tad savā nodabā vieglāk uzturēt pareizu spēles ritmu. Kartā uzreiz blakus ir cita spēlētāja.. Labāk pašai pieiet klāt un parunāties, kad ir tāda vēlēšanās. Konkurence kvalifikācijā bija nopietna, bet bez tās nav arī stimula izaugsmei un arvien augstākam spēles līmenim. Tāpēc priecājos, ka Latvijā spēlēju kopā ar Kristu un Māru Puisītēm.

Amerikā retais laikam spēj iedomāties golfu bez braukšanas ar kartu?

Vēl augstskolā treniņos obligāti bija jāstaigā kājām, bet visi citi apkārt braukāja kartos. Opīši līdz ar to bija ātrāki par mums, un viņus bija jālaiž garām. Bija reizes, kad spēlējām kopā ar kluba biedriem un viņi brīnījās, vai tiešām 18 bedrītes iesim kājām? Un vēl somas pašas nesīsim?!

Cik sarežģīti ir "Futures" turnīru laukumi?

Kvalifikācijā laukumi bija krietni garāki nekā parasti spēlējām studentu turnīros. Man patika, laukumi bija līdzīgi tiem, kuros Floridā spēlēts iepriekš studentu turnīros. Visbiežāk izmantotā nūja man bija 4.dzelzis, ar kuru vai ik reizi bija jāsit uz grīnu (smejas). Vienā no kvalifikācijā spēlētajiem laukumiem Floridā būs arī "Futures" tūres sezonas pirmais turnīrs. Īpašu iemīļotu laukumu man gan nav - vienmēr patīk tur, kur labi nospēlēts (smejas).

Amerikā laukumiem ir kādas kopīgas īpatnības?

Floridā laukumiem tipiska ir Bermudu zāle, kas aug slīpi, un ir diezgan specifiska. Taču citādi laukumu raksturs vairāk atkarīgs no arhitekta izdomas.

Vai Latvijā aug jauni golferi, kas varētu pretendēt uz labiem rezultātiem ārpus valsts?

Bērniem jau vēl grūti pateikt, cik kuram nopietni mērķi, un ko viņi vēlēsies golfā sasniegt. Vienam tas ir pulciņš brīvā laika pavadīšanai, cits varbūt pats vēl sākumā nezina, ko dara golfā. No vecākiem jauniešiem, cik zinu, Lindai Dobelei ir mērķis iekļūt ASV universitātē un turpināt spēlēt golfu.

Kad Tev pašai golfs kļuva par nopietnu nodarbi?

Mani, Māru un Kristu vecāki vairāk bīdīja. Caurām dienām pa "Viesturu" laukumu dzīvojāmies un par nopietnu golfa spēlēšanu neko nedomājām. Pus dienu pa grāvjiem lasām bumbiņas, tad izspēlējam četras bedrītes un ejam ēst saldējumu (smejas). Nopietnāk kļuva, kad sākām braukt uz turnīriem Eiropā, kur varēja salīdzināt sevi ar citiem. Tolaik neko īpaši labi nenospēlēju, bet nelikās, ka līmenis būtu nesasniedzams.

Vai tauriņi vēderā joprojām plivinās, kad turnīrā nostājies uz starta vietas?

Tas ir normāli, ja pirmās pāris bedrītes ir neliels uztraukums. Tas ir labi, jo jūti, ka tev nav vienalga, kas notiks. Pirms sezonas sākuma domas biežāk piesaista mazie sīkumi par to, kāda tūrē ir lietu kārtība, taču pēc dažiem turnīriem viss jau būs ierasts.

Pēdējās izmaiņas , 25.03.2011.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē