Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Nīderlandes pieredze

Kā padarīt golfu populārāku, atklāt tā pievilcību un līdz ar to stiprināt sporta veida pozīcijas, domā daudzviet Eiropā. Ar pozitīvu pieredzi spēlētāju daudzpakāpju dalibas ieviešanā dalās Nīderlande, kur pašlaik ir 360 000 golferu jeb 12 reižu vairāk spēlētāju nekā pirms 20 gadiem.

Pēdējos 10 gados Nīderlandē golferu skaits ir audzis vidēji par 10 procentiem gadā, divkārt apsteidzot jaunu laukumu tapšanas tempus. Meklējot optimālu dalības modeli, arī Latvijā var noderēt Nīderlandes prakse, paredzot piederību golfam vairākpakāpju sistēmā.

Vispopulārākā holandiešiem ir golfa licences iegāde par simbolisku samaksu (12,50 EUR gadā), kas pēc vienkārša teorijas un praktiska testa garantē iespēju spēlēt gandrīz jebkurā Nīderlandes laukumā.

Līdztekus tradicionālai golfa klubu sistēmai, holandieši ar nacionālās federācijas atbalstu ieviesuši arī virtuālos klubus, kas par nelielu samaksu (ap 30 EUR gadā) garantē iespēju spēlēt teju vai visos laukumos un to rīkotajos turnīros. Virtuālie klubi, kam nav piesaistīta laukuma, veic savu biedru handikapa uzskaiti, savukārt daudzi laukumi piedāvā viņiem green fee atlaides.

Holandieši pārliecinājušies, ka vairākpakāpju sistēma padara golfu pieejamāku un veicina spēles popularitāti. Ne velti golfs Nīderlandē ir trešais populārākais sporta veids aiz futbola un vieglatlētikas.

Vairāk nekā puse spēlētāju (58%) Nīderlandē ir licenču īpašnieki un virtuālo klubu biedri, taču ar lielāku izspēlēto raundu skaitu izceļas tradicionālo klubu biedri. Loģisks secinājums, ka aktīviem spēlētājiem pievilcīgāka šķiet dalība tradicionālos klubos, bet tie, kuri vēlas savu reizi biežāk vai retāk uzspēlēt, izvēlas citu variantu.

Daudzpakāpju sistēmu labprāt atbalsta arī golfa laukumi, kam paveras iespēja palielināt green fee spēlētāju skaitu. Vidusmēra green fee par 18 bedrīšu spēli Nīderlandē ir 50-60 eiro, bet kluba biedra gada maksa svārstās ap 800-1000 eiro un nodrošina spēli sezonas laikā bez kādām papildu piemaksām. Savukārt vienreizīga iestāšanās maksa klubā ir 600-800 eiro.

Holandieši uzsver, ka golfa popularitāti ir veicinājis arvien lielāks cilvēku skaits, kas izvēlas fiziskas aktivitātes veselīgākam dzīvesveidam, un tendenci nemazina arī apstāklis, ka ekonomikas lejupslīdes laikā daudziem palicis mazāk brīva laika.

Pēdējās izmaiņas , 23.11.2010.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē