Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Pārsteidzošais Oosthuizen

Pat attālākajiem uzvaras pretendentiem pirms 150. gadskārtas "British Open" nepieskaitītais Louis Oosthuizen svētdien triumfēja pasaulē senākajā turnīrā, kas risinājās leģendārajā Sentendrjūsas Vecajā laukumā. Dienvidāfrikas golferis turklāt uzvarēja ar septiņu sitienu pārsvaru, kas pēdējo bedrīšu izspēli pārvērta čempiona parādē.

Oosthuizen gan nav gluži no Mēness nokritis, jo līdz šim ieņemtā 54. vieta pasaules rangā un šopavasar gūtā uzvara Eiropas tūres "Andalucia Open", apliecina, ka slavenais Dienvidāfrikas golferis Ernie Els ne velti 27 gadus veco tautieti izvēlējās kā savu protežē, kuru vairākus gadus atbalstīt gan morāli, gan arī materiāli.

Protams, "British Open" spēlē tikai augstas klases meistari, tādēļ nav brīnums, ka pirms turnīra sākuma Oosthuizen ne tuvu netika pieskaitīts favorītiem, un bukmeikeri par viņa uzvaru solīja izmaksas ar koeficientu 1-200, tātad 200 mārciņu par katru iemaksāto naudas vienību.

Pēc izciliem trim pirmajiem raundiem, kuros Oosthuizen ieguva -15 zem PAR (63-67-69), līderim bija četru sitienu pārsvars pār tuvāko sāncensi angli Paul Casey. Līderu flaits pēdējā raundā lielu intrigu nesagādāja - Oosthuizen parādīja, ka ar nerviem viņam viss ir kārtībā, bet Casey pēdējās cerības zuda 12. bedrītē (PAR4), kur pēc trāpījuma krūmos neizdevās gūt ko labāku par trīskāršu bugiju.

Oosthuizen pēdējā raundā finišēja ar 71 sitienu un summā -16 zem PAR, turklāt četru dienu laikā tikai vienu reizi nonākot kādā no nelāgu slavu iemantojušajiem Vecā laukuma bunkuriem. 

Čempiona pārsvars ir lielākais kopš 2000. gada, kad Tiger Woods triumfēja par astoņu sitienu tiesu. Otrais šoreiz bija anglis Lee Westwood, bet trešo vietu kopā ar Casey dalīja ziemeļīrs Rory McIlroy un zviedrs Henrik Stenson.

Pēc uzvaras Oosthuizen stāstīja, ka viņam pēdējā raundā bijis grūti saglabāt koncentrēšanos, jo prātu jaucis lielais pārsvars. Oosthuizen kļuva par ceturto dienvidafrikāni pēc Bobby Locke, Gary Player un Ernie Els, kam izdevies uzvarēt "British Open".

Turklāt Oosthuizen līdzšinējais veikums "Major" turnīros viņa spožo panākumu padara vēl vairāk apbrīnojamu. Kopš 2004. gada piedalījies astoņos "Major", draugu vidū par Šreku dēvētais spēlētājs tikai aizpērn PGA čempionātā tika pāri katam un finišēja necilajā 73. vietā. 

Tikmēr Woods cerības kļūt par pirmo golferi, kam Vecajā laukumā izdevies uzvarēt trijos "British Open", palika tikai teorija. Pirms turnīra Woods nomainīja 10 gadus lietoto puteri pret jaunu modeli, kam vajadzēja palīdzēt tālos ripinājumos, kas Sentendrjūsā nav retums. Taču tieši ripināšana iegāza pasaules ranga līderi, un pēc turnīrā iekrātiem deviņiem trīsputiem finišā viņš dalīja 23. vietu.  

Amerikāņi palika ārpus labāko sešinieka, un varbūt nav bez pamata Anglijas golfera Ian Poulter apgalvojums, ka Atlantijas viņā krastā golfā ir neliela stagnācija, jo pašreizējie meistari pamazām noveco, bet viņu vietā jauni un talantīgi golferi atšķirībā no Eiropas nav redzami.

Labākais no "British Open" amatieriem bija Austrālijā dzīvojošais dienvidkorejietis Jin Jeong, kurš ar -4 zem PAR dalīja 14. vietu un nopelnīja pienākošos sudraba medaļu.

Zināmā mērā vēsturisks šīgada "British Open" bija arī Latvijā, jo pirmo reizi skatītāji televīzijā varēja vērot golfa turnīru ar komentāru latviešu valodā. "Viasat Sport Baltic" kanālā skanēja Armanda Pučes, Ivara Gruntes un Gundara Galkina balsis.

"British Open" rezultāti

272     Louis Oosthuizen (Dienvidāfrika) 65 67 69 71
279     Lee Westwood (Lielbritānija) 67 71 71 70
280     Rory McIlroy (Lielbritānija) 63 80 69 68
         Henrik Stenson (Zviedrija) 68 74 67 71
         Paul Casey (Lielbritānija) 69 69 67 75
281     Retief Goosen (Dienvidāfrika) 69 70 72 70
282     Robert Rock (Lielbritānija) 68 78 67 69
         Sean O'Hair (ASV) 67 72 72 71
         Nick Watney (ASV) 67 73 71 71
         Martin Kaymer (Vācija) 69 71 68 74

Pēdējās izmaiņas , 19.07.2010.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē