Arhīvs
24. Aprîlis, 2024. Visvaldis, Visvaris, Ritvaldis, Nameda
Pāru kaujas
rezultâti

Pirmā dzelža bēres

Izskatās, ka golfa pasaule gatavojas izvadīšanas ceremonijai. Reti kura spēlētāja iemēģinātais, bet anekdotēs un citos līdzīgos stāstos tik iecienītais pirmais dzelzis pamazām izdziest. Gandrīz neviens lielāks ražotājs vairs nepiedāvā savulaik daudzu izcilu čempionu lietoto nūju.

PGA profesionāļu lokā ir palicis tikai viens 1.dzelža kalps – “Tommy Armour” modeli lieto Joey Sindelar, taču tas arī ir viss. “Nezinu, vai tas ir miris, bet katrā ziņā intensīvās terapijas nodaļā tuvojas beigas,” teica Sindelar, kam 1.dzelzis 2004.gadā palīdzēja uzvarēt “Wachovia Championship”.

Kompānija, kas uzskaita PGA tūrē izmantotās nūjas, informēja, ka 2005.gada sezonā 1.dzelzis turnīros tika likts lietā tikai 50 reizes. Vairāk nekā pusē šo gadījumu sitējs bija Sindelar.

Statistika liecina, ka 1.dzelža popularitāte PGA tūrē krīt dramatiskā tempā. Vēl 1996.gadā to lietoja 17,1 procents spēlētāju, bet 2005.gadā vairs tikai 0,75 procenti profesonāļu.

Sindelar 1.dzelzi salīdzina ar melnbalto televizoru, kas vairs tikai dažiem īpatņiem liekas interesants. Vēl nesen PGA profesionālis John Daly mēģināja sist arī ar 0.dzelzi, taču šāda nūja izrādījās pārāk neprognozējama, lai saglabātu savu vietu.

Pirmā dzelža norietu veicināja daudzie hibrīdi, kas sitienā ir daudz vieglāk kontrolējami. Turklāt hibrīdu arvien augošā popularitāte par apdraudētu sugu padara 2. un 3.dzelzi, veicinot arī fērveja vudu popularitātes kritumu.

Sindelar atzīst, ka ar 1.dzelzi sācis spēlēt tādēļ, ka tolaik daži metāla fērveja vudi nav bijusi pietiekama alternatīva, bet tagadējie golfa industrijas brīnumi ir pavisam kas cits.

Amatieriem 1.dzelzis gan vairāk ir mītisks tēls, par ko ir tikai dzirdēts un lasīts. Pulitzer balvu literatūrā guvušā žurnālista Jim Murray sleju “Los Angeles Times” atceras vēl tagad. Viņš rakstīja: “Vienīgo reizi 1.dzelzi no somas es izvilku, lai nosistu tarantulu. Vajadzēja septiņus sitienus.”

Turpretim profesionāļi ar 1.dzelzi ir izdarījuši daudzus slavenus sitienus. Itālietis Constantino Rocca uzskata, ka viņa sitiens ar tik garo dzelzi cauri kokiem uz grīna bija labākais un skaistākais mūžā, 1997.gadā Ryder kausa izcīņā palīdzot pieveikt Tiger Woods.

Slaveno 1.dzelža sitēju vidū ir arī Ben Hogan un Jack Nicklaus. Savukārt 1965.gadā “PGA Championship” uzvarējušais Dave Marr reiz teica: “Nekad neslēdziet derības ar spēlētāju, kam pirmajā starta vietā somā redzat 1.dzelzi.”

Bet slaveno teicienu, ka “negaisa laikā virs galvas jātur 1.dzelzis, jo ar tādu pat Dievs nevar trāpīt”, piedēvē Lee Trevino.

Pēdējās izmaiņas , 04.02.2006.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē