Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Golferi kļūst olimpieši

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piektdien sesijā Kopenhāgenā nobalsoja par golfa un regbija-7 iekļaušanu 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu programmā. Abi sporta veidi olimpiskajās spēlēs atgriezīsies pēc vairāk nekā 80 gadu pārtraukuma - golfā olimpiskās medaļas līdz šim pēdējo reizi dalīja 1904. gadā.

"Laiks parādīs, ka jūsu lēmums bija ļoti vieds," pēc balsojuma uzrunā SOK biedriem teica SOK prezidents Jacques Rogge.

SOK biedru balsojumā golfs saņēma 63 balsis par, 27 biedriem balsojot pret. Lai pievienotos olimpisko sporta veidu saimei, golfam un regbijam-7 atsevišķos balsojumus bija jāgūst vienkāršs balsu vairākums. Augustā par golfa un regbija-7 iekļaušanu 2016. gada olimpiskajās spēlēs jau nobalsoja SOK izpildkomiteja.

Starptautiskā Golfa federācija paredz olimpiskajā turnīrā vietas 60 vīriešiem un sievietēm, kas laureātus noskaidros 72 bedrīšu izspēlē. Golfam vieta olimpiādē ir garantēta vismaz divās spēlēs 2016. un 2020. gadā.

SOK vēlas atjaunot olimpisko sporta veidu sarakstu, lai palielinātu skatītāju interesi un piesaistītu jaunāku auditoriju. Rogge iepriekš pauda, ka golfs iemanto arvien lielāku popularitāti jaunatnes vidū.

SOK lēmums aicināt golfu olimpiskajā saimē ir stiprinājis arī ticību sporta veida nākotnes perspektīvām Latvijā. Gandarīta par iespēju tiekties uz olimpiskajām virsotnēm ir gan Latvijas Golfa federācijas (LGF) vadība, gan jaunie un talantīgie spēlētāji, kuri veiksmes gadījumā varētu pārstāvēt savu valsti 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Golfa atgriešanos olimpiskajās spēlēs par vēsturisku nosauca LGF prezidents Vitauts Tučkus. Golfa olimpiskais statuss būs papildu stimuls lielākam skaitam jauniešu pievērsties interesantajai spēlei, kā arī veicinās izpratni par golfu valstīs, kur tā popularitāte līdz šim nebija plaša, uzskata LGF prezidents.

Tučkus sagaida, ka labākie Latvijas golferi, tāpat kā citu olimpisko sporta veidu pārstāvji, turpmāk gatavošanās procesā varēs rēķināties ar Latvijas olimpiskās kustības atbalstu gan finansiāli, gan organizatoriskā ziņā. Nepieciešamību gādāt par Latvijas golferu gatavošanu iespējamiem olimpiskajiem startiem LGF prezidents nosauca par patīkamu uzdevumu.

"Latvijas golferiem paveras unikāla iespēja jau tuvā nākotnē spēlēt kopā ar tādām golfa leģendām kā Tiger Woods, Phil Mickelson, Ernie Els un citiem. Ja ne olimpiskās spēles, nevienam no Latvijas golferiem vēl vairākus gadu desmitus nebūtu izredžu spēlēt kopā ar visaugstākā līmeņa meistariem," teica Tučkus.

Izvēloties papildinājumu olimpisko spēļu programmā, SOK pievērsa uzmanību sporta veidiem ar globālu atpazīstamību, stingru antidopinga politiku, kā arī raudzījās, lai rīkotājiem nerastos lielas papildu izmaksas.Golfs jo īpaši atbilst visos pasaules kontinentos atpazīstama sporta veida prasībām - aptuveni 120 valstīs to spēlē vairāk nekā 60 miljoni cilvēku.

Neraugoties uz relatīvi nelielo spēlētāju skaitu un neseno vēsturi, Latvijas golfs ir guvis pirmos būtiskos panākumus arī starptautiskā līmenī.

Jūrmalniece Laura Jansone 2008.gadā ASV studentu sportā (NCAA) uzvarēja "Atlantic Sun" konferences čempionātā un šogad turpina mācības un treniņus Austrumtenesijas valsts universitātē. Ar meistarību golfa spēlē iespēju studēt Teksasas valsts universitātē šovasar nopelnīja Krista Puisīte, bet Kārlis Broders karjeru golfā apvienojis ar studijām Lafboro universitātē Anglijā.

Jansone un Krista Puisīte golfā kā olimpiskajā sporta veidā saskata jaunas iespējas un cer, ka ne vienam vien aktīva dzīvesveida jaunietim tas varētu būt vēl viens stimuls izmēģināt spēkus spēlē, kas Latvijai netālajā Skandināvijā jau kļuvis par patiesu tautas sporta veidu.

Jansone sapņo par iespēju pārstāvēt Latviju olimpiskajās spēlēs un cer, ka tas būs iespējams vismaz kādam Latvijas spēlētājam. "Olimpiskās spēles ir nozīmīgākais sporta pasākums, tādēļ katra sportista lielākais sapnis ir kaut reizi mūžā tajās piedalīties," uzsvēra Jansone. "Mana sajūsma spēlēt golfu olimpiskajās spēlēs būtu vārdiem neizsakāma... Tas ir mans sapnis. Esmu pārliecināta, ka golfa fani visā pasaulē priecāsies redzēt vēl vienu augstas klases turnīru," viņa piebilda.

Savukārt Krista Puisīte sagaida, ka golfa iekļaušana olimpiskajās spēlēs popularizēs golfu Latvijā un veicinās lielāku konkurenci, kas savukārt ļaus sasniegt arvien augstākus rezultātus. "Olimpiskajās spēlēs būtu vienreizēja iespēja sacensties ar pasaulē labākajām golferēm, un pārstāvēt Latviju būtu ļoti liels gods," bilda Puisīte. Viņa golfu nosauca par lielisku papildinājumu olimpisko sporta veidu saimē, kas padarīs olimpiskās spēles interesantākas arī tiem skatītājiem, kuri golfu nespēlē.

Māsas Krista un Māra Puisītes kopā ar Jansoni pērn oktobrī veiksmīgi pārstāvēja Latviju pasaules amatieru komandu čempionātā Austrālijā, kur debijas reizē izcīnīja 29.vietu 48 nāciju konkurencē, turklāt apsteidzot vairākas golfā ļoti pieredzējušas valstis. Vīriešu konkurencē Latvija pasaules amatieru čempionātos spēlē kopš 1994.gada.

Pēdējās izmaiņas , 09.10.2009.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē