Arhīvs
18. Aprîlis, 2024. Laura, Jadviga, Nameizis, Hildegarde
Pāru kaujas
rezultâti

Golfs 400 jardu ērā

Kādā virzienā attīstās spēle, ja 400 jardu tāli draivi vairs nav fantastika? Vai tas nozīmē neizbēgamus ierobežojumus jaunu tehnoloģiju ieviešanā, unificētu inventāru nākotnē, vai arvien garākus laukumus? Pārdomās dalās viens no golfa patriarhiem Gary Player, norādot, ka maldīgi ir par visu problēmu atslēgu uzskatīt distanci.

„Kurp mēs ejam?,” jautā Player. „Pirms diviem gadiem es prognozēju, ka pēc 30 gadiem sitīs 400 jardu tālu. Redz, es kļūdījos par 28 gadiem, jo tas notiek jau tagad.”

Pagājušajā gadā četri 400 jardu draivi izdevās Stuart Appleby, „četrsimtniekos” ierakstījās arī Davis Love III. Mūsdienās redzēt 400 jardu tālu sitienu vairs nav nekas unikāls, saka Player.

Player norāda, ka golfa pasaule iet nepareizu ceļu, arvien pagarinot laukumus, lai tādējādi atbildētu uz arvien iespaidīgākām sitienu distancēm. Tas nāk par labu bliezējiem, nevis taktiķiem un ģeniālu sitienu meistariem, spriež Player.

Player uzskata sevi par pasaulē visvairāk ceļojušo cilvēku. Jau vairāk nekā 50 gadu viņš nepārtraukti ceļo no viena kontinenta uz citu – senāk kā profesionāls spēlētājs, tagad kā golfa laukumu arhitekts un labdarības pasākumu viesis.

 „Lielākā daļa biznesa cilvēku, sasniedzot septiņdesmit gadu slieksni, nepavisam nav tik aktīvi kā 20 gadu vecumā,” spriež Player. „Golfa laukumu būves dēļ es tagad 70 gados ceļoju tikpat daudz, ja vēl ne vairāk kā jebkad iepriekš.”

Player neiebilst pret arvien jaunu tehnoloģiju sniegtajām iespējām, ja vien tās palīdz amatieriem. Arvien labākas nūjas un bumbiņas palīdz mazāk talantīgiem cilvēkiem saglabāt interesi par spēli, ir pārliecināts Player. Savukārt profesionāļiem viņš vēlētos redzēt ieviešam ierobežojumus.

Daudz kas ir atkarīgs no laukuma dizaina. Piemēram, šajā nedēļas nogalē PGA tūres golferi Pontevedrabīčā, Floridā, spēlēs sezonas neoficiālajā piektajā „Major” turnīrā „The Players Championship”. Kopš pirmā „TPC at Sawgrass” 1982.gadā laukuma distance ir pieaugusi tikai par 236 jardiem.

Ar spēku vien Pete Dye projektēto „Stadium Course” nepaņemt, saka golferis Phil Mickelson. „Tā nav „Augusta”, kur sitiena distancei ir ļoti liela nozīme. Šeit vienlīdz svarīga ir gan distance, gan precizitāte.”

Player saka, ka ikvienam „The Players Championship” dalībniekam ir izredzes pacīnīties par uzvaru. „Kādēļ? Augstā rafa dēļ. Nemaz nav vajadzīgi 8000 jardu laukumi. Uztaisiet cietus grīnus, labas karoga pozīcijas, ataudzējiet rafu, un arī 6800 jardu laukums būs nopietns pārbaudījums.”

Turpretim sezonas pirmajā „Major”- „US Masters” – laukuma distance būs 7480 jardu, kas ir par gandrīz 600 jardiem vairāk nekā tikai pirms septiņiem gadiem. „Padomājiet par „Augusta”. Viņiem var pienākt laiks, kad tee būs jāizvieto ielās,” drūmi pajoko Player.

Tiger Woods spriež, ka „Augusta” kā klasiskā distances laukumā šogad uz uzvaru reāli pretendēs vien seši golferi. Tikai nedaudz optimistiskāks ir Ernie Els, kurš paredz 10 spēlētāju iesaistīšanos cīņā par pirmo vietu.

Pēdējās izmaiņas , 23.03.2006.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē