Arhīvs
19. Aprîlis, 2024. Vēsma, Fanija
Pāru kaujas
rezultâti

Blēdības arī Spānijā

Iespēja ilgāk pagozēties Costa del Sol saulītē ir vilinoša, tādēļ jo īpaši golferi labprāt iegādājas kādu īpašumu Vidusjūras krastā. Taču arī Spānijā nekustamo īpašumu tirgū mēdz notikt tumšas lietas, un dažkārt izrādās, ka iegādātā māja vēlāk var tikt piespiedu kārtā nojaukta.

Nesen kādam Anglijas pārim Andalūzijā nācās noraudzīties, kā nojauc viņu 350 000 latu vērto māju. Turklāt tie nav atsevišķi lokalizēti gadījumi – apbūves skandāli ir gan tik populārā kūrortā kā Marbeljā, gan citur. Kopš nāca klajā vairāki ar celtniecības nozari saistīti korupcijas skandāli, ne vienam vien mājas pircējam Spānijā draud nepatīkami atklājumi.

Arī nauda, kas ieplūst Marbeljā, mēdz būt pagalam melna. Viss aizsākās 2005. gadā, kad atklājās, ka organizētā noziedzība nekustamos īpašumus izmanto narkotiku naudas atmazgāšanai, iepludinot Marbeljā 600 miljonus eiro. Turpinot izmeklēšanu atklājās, ka pēdas ved uz Marbeljas pašvaldību.

Gadu vēlāk vairākām Marbeljas amatpersonām nācās nomainīt dzīvesvietu un iekārtoties krietni mazāk komfortablos kroņa apartamentos ar 24 stundu apkalpošanu kamerā. Izrādījās, ka amatvīri izdeva atļaujas rezervātu un citu aizsargājamu teritoriju apbūvei. Ne par baltu velti, protams.

Līdzīga situācija ir izveidojusies arī Malagas apkaimē. Kāda nekustamo īpašumu attīstītāja Jesus Gil Gil pārraudzībā uzbūvēja ap 5000 māju, kas tagad atzītas par nelikumīgi tapušām, un tās draud nojaukt. Tā kā Gil Gil nomira jau 2004. gadā, viņu tas vairs noteikti vairs nesatrauc.

No lielās Marbeljas tīrīšanas arī acīmredzot nekas nesanāks, jo daļa skandālā iesaistīto ir izlaisti pret drošības naudu, un vietējie mediji ziņo, ka arī pārējiem nekāda ilgā sēdēšana nedraud.

Visvairāk pašreizējie procesi uztrauc angļus un īrus, jo tieši viņiem pieder lielākā daļa par nelikumīgi tapušiem atzīto īpašumu. Tātad patīkama klimata un zemu dzīves izmaksu vietā jārēķinās ar palikšanu bez jumta virs galvas.

Līdzīgi skandāli Spānijas piekrastes rajonos notiek ik pēc laika, un jaunākais gadījums attiecas uz Mursijas apkaimi, kur policija Torre-Pačeko un Fuentealamo ir veikusi vairākus arestus. Tā kā tiekšanās pēc Spānijas saules draud arī ar pavisam cita veida apdegumiem.

Pēdējās izmaiņas , 16.01.2008.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē