Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

„Open” īstais ‘links’ golfs

Pie skaistām golfa skatu kartiņām pieradušie, iespējams, būs pārsteigti, ieraugot TV ekrānos „Royal Liverpool” laukumu, kur ceturtdien sākās prestižais „British Open”. Brūni bezkrāsas fērveji, tikko iezaļgani grīni, un viss laukums tik ciets, ka tajā šķiet pat naglu nevarētu iedzīt. Tomēr īsteni golfa pazinēji saka, ka tieši tāds arī ir īsts ‘links’ golfs, nevis spēle bez problēmām pa zaļu pļaviņu, kā pierasts Amerikā.

Ja šogad Anglijas vasara, gaisam sakarstot teju līdz 40 grādiem, nelīdzinātos Arābijas saules svelmei, „Royal Liverpool” laukums, protams, izskatītos savādāk. Lietus „Open” norises vietā nav lijis nedēļām ilgi, taču tādēļ neviens neiedomājas nosaukt laukumu par tik nopietnam turnīram nepiemērotu.

Ja tādas kvalitātes laukumā PGA tūres sacensībām būtu jānotiek Amerikā, tur noteikti spēlētāji sadumpotos, jo ir pieraduši spēlēt pavisam citos apstākļos. Taču Anglija jau vēsturiski ir pavisam cita lieta.

„Kad spēlēju kā amatieris, šādi apstākļi bija ierasti,” teica īrs Padraig Harrington. „Kad kļūsti par pro, viss jau ir savādāk – apstākļi kā parka (parkland) golfā, viss jauki un sakārtoti, taču tas nav ‘links’ golfs.”

‘Links’ golfs nekad nav bijis komfortabls, un tādam tam nav jābūt, skaidroja Harrington. ‘Links’ golfs ir nepārtraukts izaicinājums, kas visu laiku mēģina tevi izvest no līdzsvara. Tas vairāk ir psiholoģisks pārbaudījums, kurā tiek pārbaudītas spēlētāja spējas samierināties ar sliktām sekām pēc laba sitiena, norādīja Harrington. Tas, kā spēlētājs tiek ar sevi galā šādās situācijās, arī nosaka rezultātu.

Šajā „Open” visiem gadīsies, ka pēc labiem sitieniem bumbiņa atlēks bunkurā, vai pēc vislabākā iespējamā sitiena bumba nepaliks uz grīna. Tajā pat laikā būs arī nepelnīti veiksmīgi atlēcieni pēc sitieniem, kam būtu jābeidzas bēdīgāk.

„Golfs nebūt neradās kā taisnīga spēle. Tās mērķis ir būt pārbaudījumam, un ‘links’ golfs noteikti pārbauda spēlētāja garīgo spēku,” teica Harrington. „Skaidrs, ka būs neveiksmīgi bumbiņas atlēcieni. Un atkarībā no tā, kā spēsi to uztvert, būs atkarīgs, vai turnīrā gūsi panākumus, vai cietīsi neveiksmi. Ne jau no atlēcieniem kas būs atkarīgs, bet no tā, kā uz tiem reaģēsi. Tas šeit ir pārbaudījums. Sava loma būs arī veiksmei, taču ne tik daudz, lai uzvarētājs būtu tikai laimes luteklis. Vienkārši uzvarētājs būs spējis labāk par pārējiem sadzīvot ar neveiksmīgām epizodēm.”

Apzīmējums ‘links’ nozīmē ne jau bedrīšu sarindošanos vienai aiz otras ķēdē, vai pašu bedrīšu dizainu. Tas ir apzīmējums dabas ainavai – vietai, kas savieno jūras piekrasti un tālāk iekšzemē esošo lauksaimniecībai noderīgo zemi. Tā kā golfam neviens sākotnēji neiedomātos veltīt zemi, ko var izmantot lauksaimniecībā, tieši piejūras ‘links’ ainavās starp smilšu kāpām radās laukumi, kur nebija vajadzīgs veikt nekādus lielus zemes darbus.

‘Links’ laukumos ir jāliek lietā iztēle, lai veidotu sitienus, jo ir tik daudz dažādu iespēju, saka Tiger Woods. „Šāda iespēja mums nav dota pārāk bieži, bet, kad tā ir, tā spēlē atgriež radošo garu.”

Ja klimats nemainīsies, neviens „British Open” nebrīnīsies par 350 jardu gariem draiviem, taču diez vai pārkaltušajā laukumā daudzi izvēlēsies sist ar draiveri. Gudrākie šādos apstākļos no tee sitīs ar dzelžiem, lai droši izvairītos no gudri izvietotajiem dziļajiem bunkuriem, kas sargā laukuma stratēģiskās vietas. Trāpījums šādā bunkurā automātiski nozīmēs vienu zaudētu sitienu.

Daži par Anglijā valdošo karstumu turklāt ir sajūsmā, piemēram, indietis Shiva Kapur norādīja, ka tas ir īsts golfa klimats, pie kāda viņš ir pieradis. Cik labi Kapur un pārējie „Open” dalībnieki tiks galā ar nopietno pārbaudījumu, varēs spriest svētdien.

Pēdējās izmaiņas , 20.07.2006.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē