Arhīvs
19. Aprîlis, 2024. Vēsma, Fanija
Pāru kaujas
rezultâti

"Ozo Golf" saņem balvu par labāko ainavu arhitektūrā

Golfs vēlreiz izpelnījies atzinību ne tikai pagaidām vēl diezgan šaurajā interesentu lokā, bet arī daudz plašākās aprindās, jo Ozo Golf ticis pie Gada balvas arhitektūrā par labāko ainavu. Ozo Golf saņemtais diploms liecina, ka sabiedrība kopumā ir pozitīvi novērtējusi sākotnēji dažviet skeptiski uztverto ideju pielūžņotā Ķīšezera krastā 60 hektāru platībā ierīkot golfa laukumu.

Saņemto balvu par nozīmīgu atzinību un pagodinājumu golfam kopumā uzskata arī Ozo Golf laukuma apsaimniekotāja Golfs & Karti direktors Armands Puče. Ideju Ķīšezera krastā uzcelt golfa laukumu daļa cilvēku uztvēra ar aizdomām, vai tik tur "kaut kas nav apakšā". Taču visas pilsētas instances, kas varēja arī izrādīt formālu attieksmi, kopumā bija ļoti pretimnākošas un izprotošas, kas ļāva laukuma arhitekta zviedra Roberta Svedberga idejas maksimāli ātri ieviest praksē, stāstīja Puče.

Par ļoti būtisku faktoru projekta veiksmīgā īstenošanā Puče atzina Modo Rīga celtnieku, un it īpaši viņu galvenā vadītāja Māra Gulāna izpratni par golfu. Tas ļāva vienkāršāk saprasties laukuma infrastruktūras un reljefa izveidošanā, nekavējot vienam otra laiku.

Arhitekta Jura Pogas biroja veidotais Ozo Golf bija izvirzīts gada balvai arī nominācijā Jaunbūves. Arhitektūras 2002. gada labāko darbu skati, kurā varēja pieteikt pēdējos divos gados realizētos projektus, rīkoja Latvijas arhitektu savienība un un Latvijas ainavu arhitektu biedrība. Arī skates rīkotāji pauda cerību, ka uzvarētāju atzīmēšana veicinās citu augstvērtīgu arhitektūras projektu īstenošanu.

Ja arī ne uzreiz, Latvijā noteikti taps jauni golfa laukumi, un to veidošanā ārzemju konsultantu padomi vairs praktiski nebūs vajadzīgi, sprieda Puče. Nākamais solis golfa attīstībā Latvijā varētu būt vairāku treniņlaukumu tapšana, paturot prātā iespēju vēlāk šajās vietās veidot pilnvērtīgus laukumus. Treniņlaukumus varētu izveidot par relatīvi mazu naudu Pierīgā un Latvijas novados, turklāt ieguldītā nauda arī nāktu atpakaļ, ja vien izdotos pulcēt trenēties gribētājus.

Iespējams, nākotnē Latvijā golfa laukumi taps pēc līdzīga parauga kā Zviedrijā, kur 200-300 cilvēki ar brīviem līdzekļiem nodibija akciju sabiedrību, un vēlāk kļūst par laukuma īpašniekiem. Ja arī jaunais veidojums nebūtu gluži "Ozo Golf", tas tomēr kļūtu par kārtējo soli golfa attīstībā. Šādai iespējai vajadzētu transformēt arī Latvijas pļavu golfa piekritēju apziņu, mudinot spert nākamo soli, atzina Puče.

Pēdējās izmaiņas , 04.03.2003.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē