Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Veselība: muskuļu iestiepšana

Problēmas golfa vēzienā (svingā) rodas no kļūdām stājā, atvēzienā, nūjas satvērienā, nepareiza ķermeņa stāvokļa atvēziena maksimālajā punktā un pēcvēzienā. Bieži vien šīs problēmas izraisa nepietiekama lokanība golfam nozīmīgās ķermeņa vietās. Tādēļ mēģinot rast risinājumu problēmām, ļoti nozīmīgi ir rūpēties par plecu un gurnu lokanību.

Golfā galvenokārt orientējas uz specifiskiem stiepšanas vingrinājumiem, kas vēlāk palīdz visām ķermeņa daļām vēzienā pareizi kustēties. Šos vingrinājumus var veikt laukumā, ģērbtuvēs pirms spēles, vai atkarībā no komforta pakāpes arī mājās pirms doties spēlēt. Katru vingrinājumu veic ap 30 sekundēm un atkārto trīs reizes.

Ar vienkāršu nūjas vēzēšanu ir par maz. Noderēs pat pāris minūtes dienā ilgstoši treniņi, taču jārēķinās, ka muskuļu iestiepšanu nevar atlikt uz pēdējām piecām minūtēm pirms stāšanās uz tee. Jāatceras, ka muskuļu iesildīšana pirms stiepšanas palīdz izvairīties no traumām un uzlabo rezultātus.

Muguras vidusdaļas un plecu iekustināšana

Izmanto dvieli vai auklu, satverot to lejup nolaistās rokās. Ieelpojot rokas ceļ augšup virs galvas, un izelpojot lēni cenšas rokas atvirzīt vēl tālāk aiz galvas. Sākotnēji var izmantot platāku auklas vai dvieļa satvērienu, taču mērķis ir vingrinājumu izpildīt ar plecu platumā izvietotām rokām. Ceļgalus tur viegli ieliektus, bet muguru - taisnu. No vingrinājuma jāatsakās tiem, kam viegli mežģījas plecu locītavas.

Muguras vidusdaļas un plecu iestaipīšana

Uz priekšu izstieptas rokas sakrusto tā, lai tās saskartos ar plaukstu virspusēm. Ieelpojot rokas ceļ virs galvas, bet izelpojot plaukstas nolaiž aiz galvas. Brīdī, kad plaukstas ir uz skausta, elkoņus stiepj uz sāniem un uz leju, nekustinot plaukstas.

Pleca iestaipīšana

Vienu roku saliec elkonī un plaukstu novieto uz skausta. Ar otru roku saņem augšup vērsto elkoni un maigi virza uz leju. Pastiprina stiepšanu, velkot elkoni uz vingrinājumā iesaistītajam plecam pretējo pusi. Iestaipa abus plecus.

Ķermeņa noliekšana un gurnu iestiepšana

Vislabāk vingrinājumu veikt, stāvot ar ķermeņa sānu pie sienas. Kājas tur paralēli sienai. Rokas paceļ virs galvas un ķermeni atliec uz sāniem (prom no sienas) tā, lai sajustu saspringumu. Lai atgrieztos sākuma stāvoklī, izmanto vēdera muskuļus, nevis rokas. Vingrinājumu veic uz abām pusēm.

Gurnu, pēcpuses un muguras lejasdaļas iestiepšana

Noguļas uz muguras, vienu kāju saliec un ceļgalu pievirza pie krūtīm. Aptverot ceļgalu ar rokām, velk to tuvāk pierei, vienlaicīgi paceļot galvu. Atkārto arī ar otru kāju. Šis vingrinājums stiprina arī vēdera muskuļus.

Muguras iestiepšana rotējošā kustībā

Noguļas uz muguras, rokas izplešot uz sāniem plecu augstumā. Paceļ vienu ceļgalā saliektu kāju un pārliek pāri otrai. Ar pretējo roku (labajai kājai - kreiso roku) satver pārlikto ceļgalu un viegli spiež pie zemes. Abiem pleciem jāpaliek pie zemes, un stiepšanā neiesaistītā roka nemaina stāvokli.

*Vingrinājumus iesaka fizioterapijas profesore Sandra Vintere, kas strādā Dērbanā Dienvidāfrikā un specializējas golfa jomā.

Pēdējās izmaiņas , 07.03.2003.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē