Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Nr. 1 gaida citu reitinga sistēmu

Aizvadītā sezona bija gana interesanta, un netrūka gan tradicionālu sacensību, gan arī jaunievedumu, atzina ranga pirmais numurs Artūrs Krukovs, taču šogad izmantoto reitinga sistēmu viņš pieskaitīja neveiksmīgiem eksperimentiem. Tās būtiskākais trūkums ir iespēja spēlētājam ietekmēt situāciju rangā ar nepiedalīšanos sacensībās, nevis ar līdzdalību cīņā par uzvaru.

Jaunā reitinga sistēma sevi neattaisnoja, jo sarežģīto aprēķina sistēmu pārzināja viens vai divi cilvēki, no kuriem tad bija atkarīgi pārējie, kam atlika tikai gaidīt aprēķinu rezultātus, norādīja Krukovs. Kā jau "Ozo Golf" club pro izteicās golfs.lv forumā, ir nepieciešama vienkārša reitinga sistēma, kam pamatā būtu PGA tūres rangu princips.

Ja profesionāļiem mēraukla ir nauda, tad Latvijā turnīriem būtu nosakāms kopējais dalāmais punktu skaits un to sadalījums pēc ieņemtajām vietām. Sarežģītākiem un prestižākiem turnīriem dalāmo punktu būtu vairāk, bet pārējiem - mazāk. Normāla būtu situācija, ja reitinga turnīru kalendārs ar visiem dalāmajiem punktiem būtu zināms jau pirms sezonas sākuma. Ja sezonas gaitā reitinga turnīru skaits pieaugtu, jaunajām sacensībām varētu tikt mazāks punktu skaits, klāstīja Krukovs. Tas ļautu spēlētājiem jau pirms sacensībām skaidri zināt, kāda vieta cik punktus nesīs, un nebūt atkarīgiem no citu golferu plāniem spēlēt vai nespēlēt.

Tad pēc Krukova domām kļūs vienkāršāka arī rezultātu uzskaite, un neradīsies tāda situācija kā patlaban, kad turpat divas nedēļas pēc pēdējām reitinga sacensībām vēl nav publicēts sezonas noslēguma rangs.

Skaidra reitinga tabula veicinās azartu tikt augstāk un katram spēlētājam prognozēt savas izredzes. Rangu tabula ir noteikti nepieciešama, jo golfs ir sporta veids, un pēc reitinga var veikt arī vairākus citus secinājumus, piemēram, spriest par junioru progresu, skaidroja Krukovs.

Būtu daudz iespēju reitinga informāciju izmantot arī citur, kas patlaban netiek darīts, sprieda Krukovs. Nav pietiekami, ja rangu tabulu izmanto tikai komandas sastāva noteikšanai Latvijas - Igaunijas mačam un match-play pāru izveidošanai. TOP 30 vai TOP 20 spēlētājiem varētu būt noteiktas privilēģijas turnīros, un spēcīgākajiem varētu radīt iespēju izcīnīt papildus reitinga punktus, pauda Krukovs, norādot, ka pirmā divdesmitnieka vai trīsdesmitnieka tuvums liktu sasparoties arī pārējiem, kam varētu nebūt īpašu izredžu uz visaugstāko vietu kopvērtējumā.

Pēc pašreizējās sistēmas, reitinga līderiem neierodoties uz turnīru, daļēji zūd intriga pārējiem spēlētājiem, un arī sponsori nejutīsies gandarīti par sacensību kritušo prestižu, skaidroja Krukovs. "Ja, piemēram, darba dēļ es un Ole netiekam uz turnīru "Viesturos", un kādu citu iemeslu dēļ nespēlē arī Kalniņš, tad arī citi to redz, un var nebraukt spēlēt," norādīja Krukovs, piebilstot, ka pārējiem spēlētājiem līdz ar to paliek iespēja cīnīties par nepelnīti maz reitinga punktiem.

Līdztekus reitinga sistēmas kritikai Krukovs pauda izbrīnu un neizpratni par daļu golferu, kuri, neraugoties uz gadiem ilgo spēlēšanas praksi, nekritiski vērtē savu attieksmi pret noteikumiem. Pat zinot savas rīcības neatbilstību noteikumiem, viņi bērnišķīgi ļauj sev uzlabot bumbas pozīciju vai atbrīvo sitiena līniju. Kā arguments tiek minēta vienaldzība pret savu vietu rangā, taču šādas darbības ietekmē arī citu spēlētāju vietu turnīra tabulā, tādēļ sods būtu gan pelnīts, gan taisnīgs.

Tā kā katram tiesnesi klāt nepielikt, Krukovs aicina nākamajā sezonā daudz principiālāku nostāju paust rezultātu marķieriem. Arī šosezon bija spēlētāji, kuri nekautrējās aizrādīt par partnera rīcības neatbilstību noteikumiem, un šādai praksei aktīvāk vajadzētu sekot arī pārējiem, sacīja Krukovs.

Principiāla nostāja noteikumu ievērošanā kļūst vēl jo būtiskāka, ņemot vērā arvien pieaugošo spēlētāju skaitu. Pēc apmācībām pie Krukova Zaļo karti šosezon ieguva ap 40 spēlētāju, bet abi "Ozo Golf" club pro kopā Latvijas golfu papildināja ar 50-60 jauniem kadriem.

Pēdējās izmaiņas , 16.10.2003.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē