Arhīvs
19. Aprîlis, 2024. Vēsma, Fanija
Pāru kaujas
rezultâti

Elsam pasaules match-play čempiona tituls

Pēc pagājušajā nedēļā aizvadītā pasaules match-play čempionāta Ernie Els bija tik daudz iemeslu svinībām, ka pat profesionāļu aprindās citam ar to būtu pieticis ne vienam vien gadam. Par uzvaru finālcīņā pret Thomas Bjorn dienvidafrikānis saņēma arī Eiropas golfa vēsturē lielāko prēmiju - vienu miljonu mārciņu.

Anglijā Ventvortas "West Course" laukumā Els svinēja šogad septīto uzvaru, un viņa karjerā tik veiksmīgas sezonas vēl nav bijis. Pasaules match-play čempionātā Els triumfēja piekto reizi, kas ir atkārtots viņa tautieša Gary Player un spāņa Seve Ballesteros rekords.

Notikumiem finālā, kur 34 gadus vecais Els pārliecinoši bija labāks ar 4&3, sekoja arī Ballesteros, vēlāk nosaucot uzvarētāju par vienīgo īsto konkurentu Taigeram Vudsam. Vienisprātis ar Ballesteros bija arī Dāniju pārstāvošais Bjorn, bet pats Els atzina, ka atšķirībā no 2002. gada viņam vairs nav bail no Vudsa.

Finālā Els vadībā izvirzījās trešajā bedrītē, un 36 bedrīšu spēlē vairs nebija apturams. Bjorn sniegums radīja iespaidu, ka viņam ir problēmas ar svingu, un, sitot no tee, dāņa bumbiņas bieži lidoja tālu prom no fairway, nonākot visai neapskaužamās pozīcijās.

Pie 28. bedrītes Els jau bija sešu bedrīšu pārsvars, un uzvarētāja noteikšana bija tikai laika jautājums. Izcīnīto prēmiju, kas līdzvērtīga 930 000 latu, Els nosauca par nepieklājīgu naudas daudzumu, ar kuru viņš tomēr spēs sadzīvot tīri labi.

Tukšā nepalika arī Bjorn, kas papildus 400 000 mārciņām, tika pie hole in one balvas - 37 000 mārciņu vērta "Toyota" auto. Nosacītajam neveiksminiekam 179 jardu 14. (32.) bedrītē bija nepieciešams tikai viens sitiens ar 4.dzelzi. Nākamajā bedrītē Els ar nepilnus astoņus metrus tālu ripinājumu cīņai pielika punktu.

Jau sestdien kļuva zināms, ka šosezon Els saņems arī Eiropas Order of Merit, jo viņa vienīgais atlikušais sāncensis Darren Clarke atteicās no līdzdalības šonedēļ paredzētajā turnīrā Madridē.

Golfa apskatnieki gan norāda, ka naudas plūdi Ventvortā nebija pietiekams stimuls, lai no alām izmānītu vairāk lielo zivju, kas piesaista skatītājus. Virs vidusmēra turnīru esot pacēlusi Els un Vijay Singh līdzdalība, tomēr pietrūcis tādu ASV golfa slavenību kā Vudsa, Jim Furyk un Davis Love III. Visiem viņiem bija iespēja spēlēt, taču, acīmredzot, slavenībām pat miljons mārciņu nav pietiekami liela ēsma.

Pat tie, kas Ventvortā zaudēja pirmajā kārtā, saņēma pa 75 000 mārciņu. Tiesa, nauda pasaulē nerodas ne no kā, un to laikam labi zina turnīra jaunais sponsors "HSBC Bank", kas match-play čempionāta nedēļā paziņoja par lēmumu atlaist 4000 darbinieku, lai samazinātu kompānijas izdevumus.

Pat ņemot vērā inflāciju, profesionāļu prēmiju summas strauji triecas debesīs. Ja 1979. gadā Ballesteros par uzvaru "British Open" saņēma 15 000 mārciņu, tad Ben Curtis šogad par tādu pašu rezultātu nopelnīja 700 000 mārciņu.

Pēdējās izmaiņas , 20.10.2003.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē