Arhīvs
28. Marts, 2024. Gunta, Ginta, Gunda
Pāru kaujas
rezultâti

Noteikumu maiņa paver jaunas iespējas

Kad pavasarī pēc ilgajiem strīdiem par īsteno un vienīgo pareizo reitinga sistēmu, kā arī Latvijas golfa konceptuālajiem attīstības ceļiem, tomēr atsāksies jauna sezona, amatieru statusa pārstāvjiem vairs nebūs jābaidās izcīnīt arī naudas izteiksmē vērtīgas balvas, jo pieļaujamais limits ir palielināts. Jaunajā golfa noteikumu versijā arī pārkāpuma gadījumā sods vairs nebūs tik smags kā iepriekš.

Pēc Karaliskā un Antīkā Sentendrjūsas (R&A) golfa kluba publicētajām noteikumu izmaiņām no 2004. gada 1.janvāra golferi amatieri varēs pieņemt balvas, kuru vērtība nepārsniedz 500 mārciņu (aptuveni 475 latu). Līdz šim noteiktais limits bija 300 mārciņu.

Arī uz amatieru statusa atgūšanu vairs tik ilgi nebūs jāgaida. Profesionāļi amatieru statusu atgūs pēc divu gadu pauzes, nevis pēc trīs gadu pārtraukuma kā bija līdz šim. Savukārt amatieri, kas no sava statusa šķīrušies noteikumu pārkāpumu dēļ, varēs to atgūt pēc gada pārtraukuma.

Skaidrojot ieviestās izmaiņas, R&A Noteikumu sekretārs Deivids Rikmans sacīja, ka ik pa laikam amatieru balvu limits ir jāpieskaņo adekvātam līmenim.

R&A laiž klajā jaunu noteikumu versiju, kurā visās nodaļās ir vienkāršots izteiksmes veids, lai padarītu tekstu visiem vieglāk uztveramu un saprotamu. R&A mājas lapā publicētajā komentārā noteikumos ieviestās pārmaiņas ir nosauktas par būtiskākajām pēdējos 20 gados.

Izmaiņas stāsies spēkā 1. janvārī. Pēc Rikmana teiktā golfs pēc savas būtības ir spēle, kurā noteikumu ievērošanai seko paši spēlētāji, tādēļ noteikumiem jābūt vienkārši izprotamiem. Pārskatot noteikumus, R&A pieaicināja valodniekus, lai vienkāršākā valodā izklāstīts teksts ietilptu kabatas lieluma grāmatā.

Izmaiņas nenozīmē, ka noteikumi vairs nav tik detalizēti un precīzi, taču to izklāsts ir padarīts pēc iespējas vienkāršāks un skaidrāks, uzsvēra Rikmans.

Noteikumos ir ne tikai uzlabota valoda, bet arī ieviestas nozīmīgas satura izmaiņas, piemēram, paplašinot etiķetes nodaļu, kur par smagu pārkāpumu ir paredzēta diskvalifikācija. Ir arī jauni noteikumi par nūju garumu un nūju galvu lielumu, lai ievirzītu noteiktās sliedēs tehnoloģiju attīstību.

Vēl līdz 2003. gada beigām R&A speciālisti Japānā, Jaunzēlandē un Austrālijā vadīs seminārus par noteikumu izmaiņām. Līdzīgi semināri nākamgad notiks vairākās valstīs Eiropā, Dienvidamerikā un Āfrikā.

Jaunos noteikumus "R&A Rules of Golf", "Decisions on the Rules of Golf 2004-2005" un "Golf Rules Illustrated 2004" laiž klajā novembrī, un tos var iegādāties arī R&A mājas lapas veikalā.

"R&A Rules of Golf" pēc licences ir tulkoti 21 valodā no angļu un arābu līdz svazu, krievu un zviedru mēlei, bet latviskās versijas gan to skaitā nav. Noteikumu jauno versiju angļu valodā var lejuplādēt R&A mājas lapā http://www.randa.org/flash/rules/PDF/RoG2004.pdf

Pēdējās izmaiņas , 03.11.2003.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē