Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Prioritāte laukumiem

Spēlēt golfu bez laukuma nav iespējams jau simtiem gadu. Tādēļ ir tikai loģiski, ka pašreizējā LGF valde ir veidota pēc laukumu interesēm, atzina federācijas ģenerālsekretārs Armands Puče. Pēc viņa teiktā federācija turmāk darbosies daudz vienkāršāk, un arī Latvijas golfam būtu jāpārvērtē ambīciju mākoņu augstums un jāapzinās patiesais lietu stāvoklis.

Noraidot iespējamos argumentus par "Ozo Golf" īpašu interešu aizstāvēšanu, Puče norādīja, ka pašreizējais LGF valdes sastāvs ir par sadarbību vienojušos divu laukumu kopdarbs, lai nodrošinātu iespēju golfam attīstīties. Golfā viss sākas no laukumiem, tādēļ to veiksmīga darbība ir īpaši svarīga, sacīja Puče, atgādinot, ka pastāv tikai divi laukumi, no kuriem vienā ir tikai deviņas bedrītes.

LGF valdi var dēvēt par Pučes komandu, jo viņš pats praktiski šādu sastāvu piedāvāja apstiprināšanai federācijas biedru pilnsapulcē. Tas, ka laukumi spēja vienoties nav nekas pārsteidzošs, jo tie nekad nav konfliktējuši. Drīzāk iepriekš ir bijušas personas, kas, īpaši neiedziļinoties notiekošajos procesos, sludināja laukumu konfrontāciju, sacīja Puče, norādot, ka kolīzijas par personālijām valdē ir palikušas pagātnē.

Valdes sistēmu Puče nosauca par kardināli izmainītu, jo tajā vairs nav pārstāvētas atsevišķas frakcijas, kuru dalībnieki iepriekš personisko attiecību līmenī ne vienmēr īpaši labi satika. Atšķirībā no iepriekšējās sistēmas LGF valdē izpaužoties laukumu vara, nevis atsevišķu interešu grupu ambīcijas.

Laukumi pēc Pučes teiktā ir gatavi strādāt federācijas intersēs. Jaunais ģenerālsekretārs atzina, ka būtībā viņa stāšanās amatā zināmā mērā bija status quo apstiprināšana. "Vara būtībā visu laiku bija manās rokās, ņemot vērā, ka "Latvian Open" un Latvijas čempionāts notika "Ozo Golf"," sacīja Puče.

Laukumi pirmie apzinās, ka golfs Latvijā pagaidām nav bizness. Nepieciešams arī ar skaidru prātu izprast situāciju Latvijas golfā un piezemēt nesamērīgās ambīcijas. Līdz šim golfā nereti risinājās cīņa par praktiski nepastāvošu laupījumu, pauda Puče, aicinot situācijas vērtējumā atteikties no rozā brillēm.

Latvijas golfa attīstības līmeni raksturo tas, ka atšķirībā no citām valstīm nacionālajā čempionātā var uzvarēt ar rezultātu virs PAR, un arī junioriem, lai varētu līdzvērtīgi konkurēt ar citu zemju vienaudžiem, rezultāts jāsadeldē par 8-10 sitieniem.

Lai arī vadības sistēma ir mainīta, joprojām prioritāte būs junioru golfa attīstība. Taču nekādas saistības ar junioru programmu pārvaldīšanu vairs nebūšot golfu spēlējošo bērnu vecākiem, jo tas līdz šim atstāja vietu nevalodām. Turpmāk junioru lietas būs treneru padomes pārziņā.

Sagaidāms, ka 2004. gada sezonā arī būtiski mainīsies sacensību sistēma, jo ar noteiktu koeficientu praktiski visos turnīros varēs gūt reitinga punktus. Līdz ar to zudīs turnīru sadalījums reitinga un pārējos mačos.

Vērtējot federācijas prioritātes, Puče tās sarindoja sekojošā secībā: 1) jāvirza junioru programma; 2) darbs ar izlasēm (arī šis punkts faktiski ir pakārtots junioru programmai, jo jaunajiem jākļūst par līderiem lielajās izlasēs); 3) jāsakārto būtībā laba HCP sistēma un statistika; 4) jārūpējas par informācijas nodrošinājumu.

Puče aicina pievērst lielāku uzmanību golfa tēlam, jo vērotājam no malas var rasties iespaids par golfa sabiedrību kā itin kašķīgu publiku. Nepieciešams arī uzsvērt golfa kā sporta veida daudzpusību un spēles dažādos pievilcīgos aspektus.

Turpmāk federācija nenodarbosies ar sacensību rīkošanu - tas būs laukumu pārziņā. Līdz šim bija situācijas, kad laukumi un federācija sacensību organizēšanā gaidīja kaut ko viens no otra, bet tagad tāda situācija vairs nebūs iespējama, norādīja Puče.

LGF ģenerālsekretārs norādīja, ka pašreizējā valde nesāk darboties tukšā vietā, un Puče atzina arī savu priekšgājēju nopelnus. Normunds Mazjānis ielika nozīmīgus pamatus, spējot pasniegt golfu kā preci, savukārt Aldis Puisītis teicami tika galā ar federācijas finansu lietām, panākot maksimālu caurspīdību un sakārtotu budžetu, sprieda Puče.

Pučem nav iebildumu pret iepriekš izstrādāto federācijas budžetu nākamajam gadam. Zinot kopējo situāciju Latvijas sportā, LGF panāktais darbības līmenis nebūt neliecina, ka golfs būtu autsaideru līmenī. Kārtējo soli golfa attīstībā apliecinās nākamgad paredzētais pirmais profesionāļu turnīrs, teica Puče.

Taču līdzšinējo stāvokli golfā Puče salīdzināja ar situāciju, kad ir uzcelta kamaniņu trase, bet vēl nav neviena, kas īsti spētu tikt līdz lejai. Puče nešaubās, ka kaislības Latvijas golfā būs arī turpmāk, taču federācija darīšot savu darbu mērķtiecīgāk, un jo īpaši svarīga tādēļ ir laukumu panāktā vienošanās.

Puče atzina, ka vēl pirms divām nedēļām šaubījās par šāda risinājuma iespējamību, taču pēc sarunām un visu jautājumu noskaidrošanas vairs pat neviens nebija jāaģitē. Tādēļ arī LGF biedru pilnsapulce un vēlēšanas noslēgusies rekordīsā laikā - 55 minūtēs.

Pēdējās izmaiņas , 12.11.2003.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē