Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Slazdi testētājiem

Interneta un finansu pakalpojumu attīstība arī Latvijas golferiem ir būtiski paplašinājusi iespējas jauna inventāra izvēlē. Taču jebkurā biznesā var uzrasties veikli darboņi, kas izdarīs pavisam ko citu, nekā solīs. Lai gan blēžu mērķauditorija lielākoties ir ASV, gadās kantori, kas piedāvā atsūtīt augstvērtīgas nūjas testēšanai arī pāri ūdeņiem.

Biznesa ideja ir itin vienkārša - kādas akcijas ietvaros vai vienkārši tāpat visiem gribētājiem sola atsūtīt testēšanai kvalitatīvas nūjas. Lai testētājs nepazustu ar galiem, tiek prasīts kredītkartes numurs, lai garantētu inventāra nepazušanu. Tālāk jau laikam ir skaidrs, kas notiek. Golferi tiek pie nūjām, kas, ja vien jau nav aizsūtītas atpakaļ, tiem visbiežāk ir nederīgas, bet kredītkartes bilancē parādās viens itin prāvs maksājums. Parasti garantijas depozīts ir nepilns tūkstotis dolāru.

Par prastiem blēžiem šādus uzņēmumus nosaukt arī nevar, jo nūjas tomēr nosūta, un arī iekasētā maksa tiek nosaukta par garantijas depozītu, ko sola vēlāk atmaksāt. Piedāvātais testēšanas ilgums ir ilgāks par mēnesi, tādēļ vēlāk strīdēties ar banku par tik seniem notikumiem ir praktiski bezjēdzīgi. Arī nūju izīrētāji nebūt obligāti nav pazuduši, taču laiks saziņai ar nesen vēl tik mīļajiem klientiem viņiem īsti vairs neatrodas.

Golfa inventāra tirdzniecības speciālisti iesaka nezaudēt realitātes izjūtu un atcerēties, kas tā ir par vietu, kur sola bezmaksas sieru. ASV vien par vērienīgās krāpšanas upuriem jau ir kļuvuši tūkstošiem golferu. Ja ņem vērā, ka ne katrs vēlāk ir gatavs stāstīt par savu neapdomību, lai piedevām nekļūtu vēl arī par apsmieklu, šāda biznesa popularitāte ir acīmredzama.

Turklāt maldīgi domāt, ka par kompānijām var spriest pēc to nosaukumiem. Nu jau bankrotējušo firmu skaitā ir "Gary Player Direct", kas pilnīgi likumīgi bija iegādājusies licenci slavenā golfera vārda izmantošanai. Tiesa, šīs kompānijas upuriem paveicās par tik, par cik nepaveicās pašam Gary Player - uzzinājis par notikušo, viņš personiski kompensēja piekrāptajiem zaudējumus.

Pašas šaubīgās kompānijas skaidro, ka tiešām nenodarbojas ar bezmaksas testu organizēšanu, taču cer, ka spēlētājiem nūjas iepatiksies, un viņi tās nopirks. Turklāt sadarbības noteikumos esot punkts, ka klients savu naudu noskaita par nūjām.

Pēc ASV likumsargu aprēķiniem ar šādu nūju testēšanas piedāvājumiem nodarbojas vismaz 50 kompāniju, un panākumus cīņā ar tām tik drīz nesola. Turklāt tas nav arī nekāds blusu bizness - pēc Kalifornijas štata prokuratūras aprēķiniem viena miljona dolāru mēnesī apgrozījums šādiem kantoriem nav nekas īpašs. Gadās, ka īpaši uzņēmīgi testētāji pēc mēnešiem ilgas cīņas tomēr savu naudu saņem atpakaļ, taču jāšaubās, vai viņi vēl kādreiz vispār gribēs kaut ko pirkt internetā.

Golfa inventāra ražotāju "Adams Golf" vadītājs Barney Adams saka, ka labāk pirkt nūjas pro shop bez izmēģināšanas, nekā paļauties uz šādiem testiem. Pēc viņa teiktā, ja nūja nav iepatikusies, ar tirgotājiem veikalā vienmēr var kaut ko sarunāt, bet ar testētājiem - neko. Ja pret šādu blēdīgu uzņēmumu vēršas apņēmīgāk, tas var pazust, lai parādītos ar jaunu nosaukumu.

Speciālisti iesaka jebkura piedāvājuma gadījumā atteikties no sadarbības uzreiz, līdzko par testēšanu prasa depozītu. Labi zināmi golfa inventāra ražotāji (nevis golfā populāru vārdu izmantotāji) arī neiesaistās šādās afērās. Tas, ka kredītkartes numura izmantošana jebkādos darījumos ir pamatīgi jāizsver, arī nav tikai interneta ērā izdarīts atklājums.

Pēdējās izmaiņas , 14.01.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē