Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Ķīnā golfam cits mērogs

Ķīnieši ir piešāvuši roku golfa nūju un bumbiņu ražošanā, taču lielvalsts ambīciju apmierināšanai ar to ir par maz. Desmit gados Ķīna ir veikusi kultūras revolūciju arī valstij jaunajā sporta veidā, un 2004. gada pirmajā pusē Šeņžeņas "Mission Hills Golf Club" kļūs par pasaulē lielāko golfa kompleksu ar 10 laukumiem. Pagaidām ar iespaidīgāko golfa spēles karaļvalsti, kurā ir astoņi laukumi, vēl var palielīties Painhērsta Ziemeļkarolīnas štatā ASV.

Ķīnā golfs ir jauna lieta, atzīst "Mission Hills Golf Club" radītājs Deivids Ču, kurš pie gigantiskā kompleksa veidošanas ķērās pēc tam, kad Honkongā guva panākumus papīra izstrādājumu biznesā. Līdz golfa kompleksa pabeigšanai tā izmaksas sasniegs 385 miljonus ASV dolāru.

Golfa biznesa ļaudis ir pārliecināti, ka Ķīnu nepiemeklēs Japānas liktenis. Golfa spēlei strauji gūstot arvien lielāku popularitāti, Japānā viens pēc otra radās vairāk nekā 2400 laukumu, taču ekonomikas krīze pirms 10 gadiem izraisīja garu jo garu bankrotu sēriju.

Arī pasaulē kopumā golfa spēlētāju skaita pieauguma tempi ir palēninājušies kopš deviņdesmito gadu beigu buma, kad ASV un arī citur ekonomika acīmredzami attīstījās, un uzspīdēja arī Tiger Woods zvaigzne.

Taču ķīnieši ir pārliecināti, ka viņiem jauni golfa zālieni nodrošinās jaunas peļņas iespējas, jo iedzīvotāju pirktspēja, it īpaši dienvidu provincēs, pieaug. Pēc analītiķu aprēķiniem Ķīnā golfu jau tagad spēlē ap miljonu iedzīvotāju.

"Mission Hills Golf Club" ir pusotras stundas brauciena attālumā no Honkongas centra, un tajā koncentrējas lielākā daļa reģiona golferu. Iestāšanās klubā atkarībā no izvēlētā dalības veida maksā  21 000 - 70 000 ASV dolāru, kas Honkongai skaitās diezgan mērena summa. Ņemot vērā briesmīgās zemes cenas, tuvāk Honkongas centram izvietotajos golfa klubos iestāšanās maksā ap 130 000 ASV dolāru.

"Mission Hills Golf Club" lepojas, ka tajā ir Āzijā lielākais golfa veikals. Kompleksā ietilpst arī 51 tenisa korts, 500 viesnīcu numuri un 300 dzīvojamo māju. Laukumu skaita palielināšanai nav mēģināts apvienot vairāku blakus esošu laukumu bedrītes - kompleksa apmeklētājus tiešām sagaidīs 180 bedrītes.

Cerot uz iekļūšanu pasaules golfa apritē, kompleksa īpašnieki neskopojās laukuma dizaineru izvēlē, aicinot Jack Nicklaus, Vijay Singh un Nick Faldo. Saimnieku lūgumam piedalīties viena laukuma atklāšanā atsaucās arī zviedru slavenība Annika Sorenstam, bet Woods pat sarīkoja kādu turnīru.

Pēdējās izmaiņas , 15.01.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē