Arhīvs
23. Aprîlis, 2024. Juris, Jurģis, Georgs
Pāru kaujas
rezultâti

Golfa un biznesa līdzības

Populārs ir uzskats par golfu kā arī biznesa attiecību sastāvdaļu. Lai gan ir nācies dzirdēt apgalvojumus, ka Latvija tam vēl ir par mazu, augstas kvalifikācijas sporta psihologa Boba Rotellas secinājumi ir universāli, un tie var noderēt jebkuram.

Tas, kā cilvēki spēlē, kā spēj pārvarēt psiholoģiskas un arī fiziskas grūtības, daudz ko par viņiem stāsta. Tieši tādēļ golfs ir noderīgs palīgs arī biznesā. Daudzi biznesa struktūru vadītāji uzskata, ka viņu biznesā golfs varētu noderēt tikai tādā gadījumā, ja viņi paši labi spēlē. Taču tā nav, uzskata Rotella. Nav jāsatraucas, ja jāspēlē ar kādu nozīmīgu partneri vai klientu, kura meistarības līmenis ir augstāks. Tikai jāatceras, ka nedrīkst zaudēt ticību sev, bet meistarības līmenis nav izšķirošs.

Visnejēdzīgākais ir pasludināt sevi par augstāka līmeņa spēlētāju, nekā ir patiesībā. Partneri izvērtēs ne jau tavu spēli, bet gan to, kas tu esi par cilvēku. Ja neesi augsta līmeņa spēlētājs, pieņem to, un nepadari to par problēmu, sludina Rotella.

Nekas tik ļoti neapdraud izredzes uz veiksmi biznesā un golfā kā bailes. Lai gūtu panākumus, ir jātiek galā ar bailēm tik atraidītam vai kļūšanu par apsmieklu. Laukumā jādodas ar domu nospēlēt labi, nevis jābažījas par to, lai neizgāztos. Bieži vien, kad golferiem rodas problēmas, tās rada bažas par iespējamām likstām. Visi spēlē pamana neveiksmīgus pavērsienus, bet neviens īpaši nepiefiksē tādas situācijas, kurās uzsmaida veiksme. Ja arī golfā nav izdevies sasniegt dižus augstumus, nebaidīšanās no neveiksmēm ļaus sasniegt pārsteidzošus rezultātus. Līdzīga situācija ir arī biznesā.

Daudzi biznesa pasaules pārstāvji jūtas neveikli, ja jāspēlē ar bosu vai nozīmīgu klientu. Vai tas nozīmē, ka jācenšas zaudēt? Rotella uz šādiem jautājumiem parasti atbild noliedzoši. Ja es esmu labāks golferis un spēlēju ar priekšnieku, nav brīnums, ja mans rezultāts ir labāks, un es uzvaru. Ja ir bail kādu uzvarēt, zinot, ka pretinieks to nespēs pieņemt, skaidrs, ka jūs tāpat šo cilvēku nevēlēsieties redzēt arī biznesa partnera statusā.

Lielākās izredzes uz panākumu ir, koncentrējot spēkus katram atsevišķam sitienam, nevis kalkulējot nākotnes plānus. Konsultējot daudzus pro, Rotella vienmēr ieteic viņiem domāt par tagadni un konkrēto situāciju.

Daudzi golferi uzskata, ka viņi būs lieliski spēlētāji pēc tam, kad izkops perfektu svingu, putu un apvienos citas prasmes. Taču līdz ar to viņi sev iestāsta, ka vēl nav gatavi spēlēt. Daudzi līdzīgu attieksmi pieļauj arī biznesā, atliekot lielos plānus uz vēlāku laiku, kas nepienāk arī 75 gadu vecumā. Tādēļ jāspēj sevi pārliecināt kādā brīdī uzņemties atbildību un tiekties pēc liela mērķa.

Nevajag mēģināt ar savu spēli uz kādu atstāt iespaidu. Pēc Pro/Am turnīriem daudzi pro sūdzas, ka nav nekas kaitinošāks par partneri, kas stāsta par savu augsto meistarību, bet spēle rāda ko citu. Nav iespējams apmānīt profesionāli, HCP 20 spēlētājam stāstot, ka viņa HCP ir 5. Pro taču nepretendē uz liela speciālista statusu biznesa lietās.

Rotella iesaka spēlētājiem neizpildīt ripināšanas sitienu, pirms tas nav izpildīts domās un bumbiņa nav ieripojusi bedrītē. Gluži tāpat arī biznesā izredzes uz veiksmīgu pārdošanu zūd, ja darbošanos pavada bailes no klienta atteikuma.

Par piemēru golfa un biznesa saistībai Rotella min gadījumu, kad lielas slimnīcas divas augstas amatpersonas apsprieda iespēju uzaicināt darbā sirds ķirurgu, un uzaicināja viņu spēlēt golfu. Ķirurgam diez kā neveicās, un pie 12.bedrītes viņš sāka zaudēt savaldību. Potenciālie darba devēji pārdomāja, uzskatot, ka ķirurgs arī operāciju zālē var zaudēt spēju adekvāti reaģēt uz kritisku situāciju.

Ja kāds mēģina blēdīties golfa laukumā, nav pamata uzskatīt, ka viņš to nemēģinās darīt arī biznesā, brīdina speciālists.

Golfā tāpat kā biznesā panākumus gūs tas, kurš strādā vairāk vai efektīvāk. Veiksmīgi darbinieki darbojas ļoti efektīvi un kļūst par labiem stratēģiem, nevis darbaholiķiem. Viņi prot koncentrēt spēkus būtiskajam un ignorē to, kas novērš uzmanību. Tā arī golfā panākumus gūst tie, kuri visvairāk uzmanības treniņos velta visbiežāk lietotajām nūjām. Labam spēlētājam var patikt sist ar 5.dzelzi, taču viņš zina, ka rezultāts lielākoties būs atkarīgs no tā, kā viņš liks lietā vedžus un puteri.

Golferi parasti laukumā spēlē, bet par biznesu runā vēlāk. Taču, ja ir vēlēšanās, to var darīt arī laukumā. Piemērotākais laiks ir brīdis pēc abu spēlētāju izsitieniem līdz brīdim, kad kādam no viņiem jāizdara otrais sitiens. Darījumu lietas var turpināt apspriest līdz laikam, kad bumbiņas nonāk uz grīna. Taču jebkurā gadījumā jāatceras, ka klusēšanas laiks sākas 20 sekundes pirms sitiena un turpinās līdz bumbiņas apstāšanās brīdim.

Daudziem golferiem patīk derības. Rotella iesaka neaizrauties ar milzu likmēm, lai nauda nesāktu ietekmēt cilvēciskās attiecības. Ja jāspēlē ar nepazīstamiem cilvēkiem, galvenais ir ierasties laikā un nenokavēt.

Pēdējās izmaiņas , 21.01.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē