Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Golfs ar grīniem debesīs

Sniega un ledus sezonā labprāt izvēloties iespēju uzspēlēt golfam piemērotākā klimatā, Latvijas golferi ir izmēģinājuši dažādu zemju laukumus. Taču vienā no viseksotiskākajām golfā jaunajām valstīm vēl neviens no mūsējiem nav bijis, jo pirmā ārzemnieku spēlētāju grupa uz Butānu dosies tikai šopavasar. Tūres rīkotāji saviem viesiem sola fantastiskus skatus, un noreibt var arī no ceļojuma izmaksām.

Butānas karalistē, kas Himalaju kalnos ir iespiesta starp Indiju un Ķīnu, pirmā nojausma par golfu parādījās pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad valstī atgriezās ārzemēs izglītojušies virsnieki. Gadsimtu mijā Butānā bija ap 100 golfa spēlētāju, taču pēdējos gados spēlētāju skaits ir sasniedzis vairākus simtus, turklāt ar karalistē pirmā pro amerikāņa Rick Lipsey atbalstu darbojas arī jaunatnes golfa asociācija.

Tikai četriem no septiņiem laukumiem ir deviņas bedrītes, bet pārējie ir mazāki veidojumi. Sabiedrībai ir atklāts tikai viens labākais laukums - 2700 jardu PAR 33 "Royal Timphu". Kluba biedru gada maksa ir 6000 ngultrumu (ap 70 latiem), kas Butānā ir itin prāva summa, un to var atļauties tikai sabiedrības virsslānis.

Meistarīgākais vietējais spēlētājs ar HCP13,2 ir 47 gadus vecais Butānas valdnieks Džigme Singe Vančuks. Arī ar laukumu kvalitāti Butānā īpaši nelepojas, taču apkārtējās ainavas nedaudzajiem ārzemniekiem ļauj par to īpaši nesatraukties.

Vēl pirms pāris gadiem Paro varēja lepoties kā pasaulē vienīgā galvaspilsēta, kurā nav luksoforu, un iedzīvotāju dzīves uztverē nekas daudz nav mainījies arī patlaban. Kopš 1999.gada Butānā ierobežotā apjomā darbojas vietējā televīzija, un teorētiski ir pieejams arī internets, taču vietējie iedzīvotāji stāstus par to, ka cilvēks ir pabijis uz Mēness uztver kā joku.

Tūristi Butānā joprojām ir retums. Lai gan robežas ir atvērtas, ārzemniekam par katru karalistē pavadīto dienu ir jāmaksā 200 dolāru, kas gribētāju skaitu krietni samazina. Arī golfa tūrisma ideja butāniešus īpaši nevilina, un pirmās viesu grupas ierašanos organizē Lipsey, pirmo reizi piedāvājot ārzemniekiem uzspēlēt visos četros lielākajos Butānas laukumos. Ceļojuma dalībnieki spēlēs arī "Jangothang Golf and Country Club", kas, atrodoties vidēji 4050 metrus virs jūras līmeņa, ir pasaulē vistuvāk debesīm radītais golfa laukums.

Par garlaicīgu reljefu laukumā nav jāsūdzās, jo augstuma starpība sasniedz 300 metru, un bumbiņa retinātajā gaisā pēc izsitieniem lidojot vareni. Laukums atrodas ielejā pie Butānas augstākā kalna Džomolhari (7010 m) pakājes.

Gribētāju redzēt tik iespaidīgus skatus un vēl uzspēlēt golfu noteikti būtu vairāk, ja ne cenas, kas atvēsina prātu ne sliktāk par Džomolhari ledājiem. Divu nedēļu ilgais piedzīvojums Butānā maija sākumā un ceļš no Taizemes galvaspilsētas Bangkokas kopā izmaksā ne mazāk par septiņiem tūkstošiem dolāru, neskaitot dažādus papildus izdevumus. Golfa ekspedīcijas rīkotāji arī neaizraujas ar gigantomāniju, un vairāk par 10 cilvēkiem grupā nemaz neaicina.

Golfs tāpat kā dzīvība uz zemes izplatās neatkarīgi no vadošiem norādījumiem un pielāgojas vietējām tradīcijām. Butānā ir arī savs "Bhutan Open", bet "Yak Open" dalībnieki atkarībā no uzrādītajiem rezultātiem saņem kādu daļu no nokautā jaka.

Pēdējās izmaiņas , 04.02.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē