Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Angļi pazaudējuši Hitlera kausu

Anglijas golfa ilgajā vēsturē netrūkst dažādu senu balvu, kas visā godībā tiek uzglabātas gan spožās vitrīnās, gan patumšos kambaros. Taču angļus nebūt nepriecē fakts, ka plašajā saimniecībā vairs nav atrodams Adolf Hitler kauss, ko fīrers piešķīra 1936.gadā pēc Berlīnes olimpiskajām spēlēm notikušā Bādenbādenes turnīra uzvarētājiem.

Nesteidzoties mazināt masu eiforiju par aizvadītajām olimpiskajām spēlēm, arī pēc olimpisko startu noslēguma Vācijā turpinājās sacensības dažādos sporta veidos, tajā skaitā golfā. Bādenbādenē 26. un 27.augustā notika respektabls amatieru foursome turnīrs, kurā par favorītiem uzskatīja angļus un francūžus.

Vācijā tobrīd nebija ne attīstītu golfa tradīciju, ne diženu čempionu, taču līdz šim nenoskaidrotu iemeslu dēļ Hitler atbalstīja ideju iekļaut turnīru pēcolimpiskajā pasākumu sērijā. Turnīra sākums vāciešiem izdevās šokējošs, 19 gadus vecajam Leonard von Beckerath un C.A. Helmers pēc vienā dienā nospēlētajām divām kārtām izvirzoties vadībā ar piecu sitienu pārsvaru pār Angliju.

Padzirdējis par iespējamo Vācijas triumfu, Hitler posās uz Bādenbādeni un pašrocīgi pasniegt uzvarētājiem kausu. Taču situācija otrajā dienā krasi mainījās, līdera pozīcijas pārņemot angļiem Tommy Thirsk un Arnold Bentley, kuri arī aizvadīja maču līdz uzvarai. Vāciešiem spēle nevedās, un viņi palika trešie aiz francūžiem.

Uzzinājis par savējo neveiksmi, Hitler nemaz neaizbrauca līdz Bādenbādenei, taču Fīrera un reihskanclera kausu nenoskauda. Trofeju, kas patiesībā bija nevis kauss, bet šķīvis ar dzintara inkrustāciju, uzvarētājiem pasniedza Vācijas Golfa federācijas prezidents Karl Henkell.

Angļi izcīnīto balvu aizveda uz dzimteni, kur vēlāk šķīvja pēdas pazuda. Sākumā trofeju glabāja "Golf Society", kas vēlāk mainīja mītnes vietu no Londonas uz Sentendrjūsu Skotijā. Kauss vēl esot redzēts jaunajā "Golf Society" mītnē, taču vēlāk vairs nav bijis atrodams. Visticamākā versija ir, ka to kāds vienkārši nozaga, neoficiāli atzīst amatpersonas.

Olimpiskajās spēlēs golfu spēlēja 1900. un 1904.gadā, taču kopš tā laika spēles statuss nav apzīmogots ar pieciem apļiem. Turklāt profesionālie golferi uz olimpiādi nemaz neraujas, bet skatītājiem, un līdz ar to arī rīkotājiem cits līmenis nešķiet pietiekami saistošs.

Pēdējās izmaiņas , 27.02.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē